Thales Nederland heeft samen met Ziekenhuisgroep Twente en de Universiteit Twente voor hartfaalpatiënten het pilotproject iMediSense ontwikkeld. Dankzij een app en diverse meetapparatuur, zoals een bloeddrukmeter, kunnen patiënten hun eigen gezondheid managen, waardoor zij minder vaak en minder snel naar het ziekenhuis hoeven.
iMediSense is een telemonitoring-oplossing voor zorg op afstand. Deelnemende patiënten krijgen een tas tot hun beschikking met daarin een meetapparatuur, zoals een bloeddrukmeter. Daarnaast registreert de patiënt in een mobiele app een aantal gegevens en beantwoordt hij dagelijks vragen over zijn gezondheid. De informatie wordt verzameld op een centrale, beveiligde server, waar de behandelend verpleegkundige en cardioloog inzage krijgen in de ontwikkeling van de patiënt. Zo kunnen zij bij opmerkelijke uitkomsten tijdig ingrijpen.
Voordeel
Het gevolg van telemonitoring zal zijn dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Zowel voor henzelf als voor zorgverleners is dat een voordeel, verwacht Andy Swiebel van Thales Nederland. “Als de gegevens die een patiënt over zijn gezondheid doorgeeft buiten een bepaalde bandbreedte vallen, hoeft hij niet direct langs te gaan, maar kan de verpleegkundige of de cardioloog contact met hem opnemen door bijvoorbeeld te chatten.”
Eigen gezondheid
De betrokken organisaties willen met iMedisense patiënten stimuleren om meer hun eigen gezondheid te managen. iMedisense wordt in eerste instantie aangeboden aan patiënten met hartfalen omdat hart- en vaatziekten in Nederland een belangrijke doodsoorzaak zijn. De pilot gaat van start onder patiënten van Ziekenhuisgroep Twente. De afdeling cardiologie van Ziekenhuisgroep Twente, CARDION Group, zoekt patiënten voor het project. De Universiteit Twente neemt de rol van wetenschappelijk onderzoekscoördinator op zich.
Thales ontwikkelt de app en de gebruikersinterface en beveiligt de informatieuitwisseling. Vodafone zorgt voor de mobiele verbindingen. Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt het project om, na succesvolle afronding van de pilotfase, de oplossing verder uit te rollen in andere ziekenhuizen en onder patiënten met andere aandoeningen.