Informaticastudenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een app gemaakt die psychoses moet voorkomen. Het gaat om een proefversie die nog verder ontwikkeld moet worden.
De studenten hebben de app ontwikkeld in opdracht van ICT-dienstverlener Wortell en zorginstelling Pameijer, meldt de HvA. Als basis gebruikten zij een zogeheten MUSE-headband, die hersengolven leest door middel van EEG-sensoren op de schedel. Daaromheen bouwden de studenten de app. Uit onderzoek blijkt dat mensen bij wie bepaalde hersengolven gemeten worden, grote kans lopen om een psychose te krijgen.
De app wordt via Bluetooth met de headband verbonden. Na een druk op de startknop beginnen de EEG-sensoren te meten. Wanneer de headband de hersengolven leest die een psychose voorspellen, dan krijgt de gebruiker een pop-up op zijn telefoon. Daarmee kan hij meteen iemand inschakelen, of naar de afkoelpagina gaan. Het doel van die pagina is om de gebruiker met minigames zoveel mogelijk af te leiden van de psychotische verschijnselen, zodat hij niet in de psychose raakt. Werkt dit niet, dan kan de gebruiker alsnog vanuit de app zijn begeleider of huisarts alarmeren.
Lach
De app die de HvA-studenten ontwikkelden is in de eerste plaats een proof-of-concept; omdat zij geen neurowetenschappers zijn hebben zij de hersenactiviteit gemeten aan de hand van een lach. Op dat moment ontstaat namelijk ook een piek van bepaalde hersengolven. De app zou nog verder uitgebouwd moeten worden, en bovendien is de headband nog te gevoelig voor beweging om direct in te zetten. Toch is Jaïr Hokstam, strategy consultant bij Wortell, al erg tevreden met de app: “Het is een tool die kan helpen in het gehele proces van hulpverlening. Met deze eerste versie hebben we een goede basis om op verder te bouwen. Ook Pameijer vindt deze resultaten hoopgevend.”