Klinisch psychologe Yvonne Stikkelbroek van de Universiteit Utrecht en GGZ Oost Brabant gaat onderzoek doen naar terugvalpreventie bij angst en depressie onder jongeren. Zij krijgt hiervoor van ZonMw een subsidie, onder meer voor de ontwikkeling van een app om jongeren die hersteld zijn van een angst- of stemmingsstoornis te monitoren en preventief te behandelen.
Aan het onderzoek doen 212 jongeren tussen de 13 en 21 jaar die hersteld zijn van een angst- of stemmingsstoornis mee. Onderzoekers zetten onder meer een app in om de deelnemende jongeren te monitoren. Stikkelbroek: “We willen van hen via de app bijvoorbeeld weten hoe ze zich op het moment voelen, wat ze aan het doen zijn en of ze vannacht goed hebben geslapen.”
Naast monitoring bieden de onderzoekers via de app ook behandeling aan. “Natuurlijk worden de deelnemende jongeren niet aan hun lot overgelaten. Er zal een chatgroep worden aangemaakt waarin ervaringsdeskundigen tips en oefeningen kunnen geven om bijvoorbeeld positief denken te bevorderen.”
Terugval
Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 20 duizend jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar behandeld aan angststoornissen en depressies. Zo’n zestig procent van deze jongeren valt binnen drie jaar terug. Voor die terugval was in onderzoek en behandeling tot nu toe niet of nauwelijks aandacht, stelt Stikkelbroek.