Om zorgverleners meer armslag te geven hebben het ministerie van VWS, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Openbaar Ministerie hebben hun handtekening gezet onder een gedoogbesluit. De instanties geven met deze maatregel gehoor aan een verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), NHG, InEen, NVZ en de Patiëntenfederatie. De maatregel is volgens de veldpartijen nodig om in de huidige uitzonderlijke situatie snellere en adequatere zorg mogelijk te maken. Een taskforce is op dit moment bezig met de voorbereidingen, rond Pasen wordt gestart met de nieuwe werkwijze.
Kostbare tijd
Huisartsenposten kunnen nu alleen een samenvatting van de huisartsgegevens raadplegen als de patiënt daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. De nieuwe situatie duurt totdat het coronavirus onder controle is, maar in ieder geval tot 1 juni. “De maatregel scheelt kostbare tijd, waardoor de wachttijden bij de huisartsenposten (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) minder hard oplopen”, aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Mondeling
Aan de tijdelijke regeling voor het delen van digitale patiëntdata zijn voorwaarden verbonden. Zo zijn op de HAP en SEH gehouden om ter plekke te checken of de patiënt instemt met inzage, door mondeling om toestemming te vragen. Alleen als een patiënt of zijn vertegenwoordiger daartoe fysiek of juridisch niet in staat is, kan de instemmingsvraag achterwege blijven. De keuze van burgers die eerder hebben aangegeven hun informatie niet te willen delen wordt gerespecteerd. Op dit moment hebben ongeveer 8 miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor het beschikbaar maken van hun huisartsgegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP).
Uploaden
Het delen van patiëntgegevens betekent concreet onder meer dat deze worden geupload in het elektronisch patiëntendossier. Met het oog op authenticatie hebben zorgverleners hiervoor eenn zogeheten UZI-pas nodig. Ziekenhuizen die nog niet over (voldoende) UZI-passen beschikken, kunnen deze aanvragen bij het CIBG. Met het oog op de verwachte toestroom heeft het CIBG een spoedprocedure ingesteld waardoor levering binnen drie werkdagen kan plaatsvinden. Aansluiting op de raadpleegapplicatie loopt via VZVZ, de beheerder van het LSP.
Lees al het nieuws uit de zorg elke ochtend in onze nieuwsbrief: Skipr daily. Schrijf u hier in.