Medici registreren massaal en in detail hun behandelingen. Artsen hebben een grote behoefte om hun werk nauwkeurig en betrouwbaar te meten, ondanks de registratielast en mogelijk negatieve resultaten. Zij willen inzicht in hun handelen zodat ze meteen verbeteringen kunnen realiseren, zo blijkt uit gegevens van DICA, de Dutch Institute for Clinical Auditing.
Details kankerbehandelingen
DICA is twee jaar geleden gestart met het vastleggen van resultaten van darmkankerbehandelingen in ons land en heeft hierbij 15.000 patiënten gevolgd. De registratie werd begin dit jaar uitgebreid met borstkanker, en maag- slokdarmkankerbehandelingen. Later dit jaar sluit ook de beroepsgroep van longkankerchirurgen zich aan. Dat betekent dat DICA dan ruim 70 procent van alle kankerbehandelingen in Nederland gedetailleerd vastlegt.
Correctie op zorgzwaarte
DICA registreert en corrigeert op zorgzwaarte. “Het is tijd om te monitoren hoe ziekenhuizen het nu echt doen”, zegt Eric Hans Eddes, directeur van stichting DICA. “We hebben niets aan grove lijstjes met sterftecijfers. Het is belangrijk om te corrigeren op zorgzwaarte; dus kijken naar hoe ernstig de situatie van een patiënt is, als de behandeling begint. Het kan niet zo zijn dat een ziekenhuis plotseling slecht bekend staat, terwijl daar in dat jaar zes zware gevallen zijn binnen gekomen.” DICA koppelt de resultaten direct terug naar het ziekenhuis.
Uitkomsten van zorgregistraties
Het Dutch Institute for Clinical Auditing ziet graag dat alle zorgdomeinen zich bij haar aansluiten, “zodat er een eenduidige en betrouwbare registratie is van de medische zorg in Nederland.” Op 19 april spreken verscheidene experts op het gebied van zorgkwaliteit over het vastleggen van resultaten van darmkankerbehandelingen tijdens het congres ‘uitkomsten van zorgregistraties’ in Amsterdam. Ook worden de resultaten bekend gemaakt van de darmkankerregistratie van 2010.