Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil niet oordelen over de vergunning die uitkeringsinstantie UWV aan zorgverlener Sensire heeft verleend om 1100 mensen te ontslaan. Dat blijkt uit antwoorden van Asscher op schriftelijke vragen van de PvdA.
Sensire wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan vanwege onzekerheid over nieuwe contracten van gemeenten. De thuiszorgmedewerkers en vakbond Abvakabo FNV vinden dat te voorbarig en zijn er woedend over. Ze bezetten al het hoofdkantoor van Sensire in Varsseveld.
Gesprek met gemeenten
Asscher schrijft aan de Kamer dat het UWV heeft gehandeld met toepassing van de ontslag- en beleidsregels. “De ontslagaanvraag is op grond van bedrijfseconomische redenen/bedrijfsbeëindiging getoetst”, aldus Asscher. “Het is niet aan mij om in deze afweging te treden.” Wel zegt hij toe dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn op korte termijn gaat praten met de betrokken gemeenten en Sensire. De gemeenten spelen een rol bij het overleg tussen een eventuele nieuwe thuiszorgaanbieder en de oude over het overnemen van personeel.
Gelijk budget
De minister meldt in zijn brief verder dat gemeenten met thuiszorgorganisaties contracten zullen sluiten voor 2014. De aanpassingen in de langdurige zorg gaan pas in 2015 in. “Het budget voor de huishoudelijke hulp blijft voor 2014 vrijwel gelijk en daarom zal in 2014 naar verwachting het grootste deel van de werkzaamheden voor de arbeidsmarkt behouden blijven.” Asscher sprak eerder met FNV-voorzitter Ton Heerts over het massaontslag. De FNV wil er alles aan doen om het ontslag voor de rechter aan te vechten. (ANP)