Nu banken kritischer worden over investeringen in vastgoed van ziekenhuizen zal asset-management een nieuw onderdeel worden van het investeringsbeleid, zo voorspellen deskundigen. Ook wetgeving en maatschappelijke ontwikkelingen versterken de roep om kwantificeerbare bedrijfsmiddelen.
Onder assets valt in feite alles dat nodig is om een ziekenhuis te runnen. Te denken valt aan harde bedrijfsmiddelen zoals vastgoed en medische apparatuur, maar ook ICT, personeel en imago. Bij asset-management worden mogelijke investeringen afgestemd met de strategie van een ziekenhuis. Investeringen die aansluiten bij de strategie hebben meer kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden.
Gemeenschappelijke taal
Nu is de manier waarop besloten wordt over investeringen vaak op een andere manier geregeld. “Divisiemanagers maken ieder voor zich plannen en leggen die bij de raad van bestuur op tafel”, legt adviseur Michel van Rooijen van consultancybureau AT Osborne. “De afdeling finance & control kan dan niet anders dan concluderen dat het niet allemaal tegelijk kan. Wat wij propageren is dat managers samenwerken op basis van een gemeenschappelijke visie over de toekomst van het ziekenhuis. Zoek elkaar op en probeer met behulp van asset-management een gemeenschappelijke taal te vinden, gebaseerd op Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI) en financiële begrippen, om te zorgen dat investeringen bij elkaar passen. Vastgoedmanagers kunnen hierin het voortouw nemen. Dat is een fijnere en constructievere manier van werken dan hoe het nu vaak gaat.”
Een gefundeerde strategische afweging op basis van asset-management kan helpen om moeilijke beslissingen te maken en kan bijdragen aan een betere afstemming. Zo kan voorkomen worden dat een ziekenhuis in één keer nieuwbouwplannen moet laten vallen, omdat er gekozen is voor een nieuw EPD.
Veldnorm
Asset-management ofwel vermogensbeheer is oorspronkelijk afkomstig uit de financiële wereld, waarbij assets staan voor verschillende financiële producten zijn. Maar asset-management in engere zin kent inmiddels een veel bredere toepassing. Met het hierop heeft het Normalisatie Instituut onlangs de veldnorm NEN ISO 55000 ontwikkeld. Deze norm van asset-management geeft eigenaren van kapitaalgoederen niet alleen een instrument in handen om hun ‘assets’ op een doelmatige, duurzame en kosteneffectieve wijze te beheren, ook helpt het helpt invulling te geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid door duurzaam beheer van gebouwen, infrastructuur, procesinstallaties en andere kostbare bedrijfsmiddelen.
Winst
Van Rooijen twijfelt er niet aan of asset-management is ook in de zorg toepasbaar, ook al vormt personeel de grootste kostenpost. “Ook in mensen kun je investeren. Het betekent alleen dat je minder kunt investeren in andere dingen. Daarnaast staat er in Nederland voor 25 miljard aan materiële vaste activa op de balans van ziekenhuizen. Dat is de moeite waard. Als je goed omgaat met alle assets worden levenscycluskosten lager en als je assets op elkaar afstemt, is dat winst voor KPI’s als patiënttevredenheid, duurzaamheid, solvabiliteit of veiligheid.”
Auteur: Suzanne Bremmers