Het Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) willen een nieuw kankercentrum oprichten op twee locaties: Amsterdam en Utrecht. Dit hebben de instellingen op 11 januari 2013 gemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
De nieuwe organisatie richt zich niet alleen op de multidisciplinaire behandeling van kanker maar ook op innovatief onderzoek naar beeldgestuurde interventies en op behandelingen toegespitst op individuele patiënten.
Samenwerking
In 2011 tekenden het Antoni van Leeuwenhoek en het UMC Utrecht al een intentieverklaring om tot een intensieve samenwerking te komen dat moet leiden tot een zelfstandig gespecialiseerd kankerziekenhuis met een nieuwe locatie in Utrecht en de bestaande locatie in Amsterdam. Na een haalbaarheidsonderzoek volgt nu de melding bij de NMa van de aanstaande samenwerking. Beide ziekenhuizen werken al samen op diverse gebieden waaronder beeldgestuurde oncologische verrichtingen.
Kwaliteit en concentratie
“Om ook in de toekomst te kunnen blijven excelleren en voorop te blijven lopen in oncologisch onderzoek en behandeling, willen we de beste punten van beide organisaties samenbrengen in één nieuw comprehensive cancer center”, zegt prof. dr. Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek. Door hun kennis en kunde te bundelen, willen het Antoni van Leeuwenhoek en het UMC Utrecht het voortouw nemen in het verbeteren van de zorg voor oncologische patiënten in Nederland. “Het wordt steeds duidelijker dat geen enkele kanker hetzelfde is. Voor al die verschillende soorten kanker worden specifieke medicijnen en behandelingen ontwikkeld. De juiste toepassing vereist bundeling van expertise. Met dit initiatief komen de top-experts samen,” aldus prof. dr. Elsken van der Wall van het UMC Utrecht. De nieuwe organisatie heeft de ambitie uit te groeien tot hét oncologisch centrum van Nederland en wil internationaal tot de top behoren.