Zorgverzekeraars trekken te veel macht naar zich toe, terwijl ze te weinig risico lopen. Dat zegt topman Michel van Schaik van Rabobank in NRC Handelsblad. Ook keert Van Schaik zich tegen de voortdurende fusietendens in de zorg.
Volgens Van Schaik dreigt het evenwicht in het zorgstelsel te worden verstoord doordat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. Van Schaik vindt bovendien dat de risico’s ongelijk zijn verdeeld. Volgens Van Schaik hebben zorgverzekeraars vooral kortlopende contracten met ziekenhuizen. “Daardoor lopen zij beperkt risico”, zegt Van Schaik in NRC. “Terwijl wij ons voor twintig of dertig jaar committeren met een lening. Dat is niet evenwichtig. Daarom vinden wij het ook gewenst dat zorgverzekeraars voor meer dan één jaar zorg gaan inkopen, bijvoorbeeld voor vijf jaar.”
Onacceptabel
Van Schaik noemt het onacceptabel dat zorgverzekeraars via de inkoopcontracten allerlei zekerheden bedingen. Daardoor dreigt er te weinig onderpand voor de bank over te blijven, stelt Van Schaik. “Als verzekeraars die verpanding onmogelijk maken, dan zeggen wij als bank: als het zo moet, doen we niet meer mee”, aldus Van Schaik. “Wij willen daar op korte termijn overeenkomst over hebben met de verzekeraars.”
Fictie
Van Schaik is ook kritisch over de vele ziekenhuisfusies. Volgens Van Schaik zijn fusies machtsgedreven en is het “een soort fictie dat ziekenhuizen synergievoordelen gaan halen. Wij geloven juist meer in ontvlechting.”