Beeld: apinan/stock.adobe.com
Deze laatste drie ziekenhuizen krijgen in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants & Adviseurs het rapportcijfer 1. Het adviesbureau geeft maar liefst 26 ziekenhuizen een onvoldoende.
Opvallend is de lage positie van Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat zakt van plaats 39 naar 51. Bernhoven kruipt uit het dal en stijgt van plaats 61 naar 42. Drie ziekenhuizen die op de ranglijst kelderen: ETZ (van 1 naar 10), Adrz (van 6 naar 31) en Martini Ziekenhuis (van 20 naar 48). De sterkste verbeteringen noteren Laurentius Ziekenhuis (van 50 naar 12), Reinier de Graaf Gasthuis (van 52 naar 14) en Jeroen Bosch Ziekenhuis (van 44 naar 17).
Lees ook interview met BDO-voorzitter: “Geld is niet de oplossing. Slimmer werken wél”.
Maastricht UMC+ eerste bij umc’s
Bij de umc’s blijven Maastricht UMC+ (rapportcijfer 9) en Erasmus MC (8) stevig op plaats 1 en 2. LUMC maakt een inhaalslag en komt vanaf de laatste plaats de vorige keer op plek 3 terecht. Dat is vooral te danken aan een flinke verbetering van de EBITDA-marge naar 7,9 procent.
UMCG staat op plaats 4 en UMC Utrecht op 5. De laagste plekken zijn voor Amsterdam UMC en Radboudumc. Vooral de waardering voor solvabiliteit en liquiditeit is daar lager dan bij de andere umc’s.
Financiën sterk verslechterd
De BDO Benchmark laat zien dat de financiële positie van ziekenhuizen sterk is verslechterd op basis van de jaarcijfers over 2023. Het aantal ziekenhuizen dat verlies maakt, neemt toe van twee naar acht. Bijna de helft haalt een resultaat van minder dan 1 procent van de omzet. Het rapportcijfer van BDO voor algemene ziekenhuizen keldert van gemiddeld 7,1 naar 5,5 procent. De daling bij de umc’s blijft beperkt: van 7,6 naar 7.
BDO ziet dalende operationele resultaten, stijgende kosten, oplopende investeringsachterstanden, verouderd vastgoed en aanhoudende personeelstekorten. Voorzitter Vincent Eversdijk van de branchegroep Zorg: “Het gebrek aan financieel perspectief voor de ziekenhuizen bedreigt een goede overgang naar passende zorg.”
Om de financiële gezondheid nauwkeuriger te kunnen berekenen, heeft BDO dit jaar voor het eerst de ouderdom van het vastgoed en de financieringsleverage (in staat zijn om schulden af te lossen) meegewogen in het rapportcijfer.
Vaart met passende zorg
BDO roept de zorgpartijen op om vaart te maken met passende zorg. De adviseurs wijzen daarbij op de bureaucratie bij de uitvoering van de transformatieplannen. Investeringen in digitalisering en automatisering zijn volgens BDO nodig om passende zorg te bieden en het personeelstekort te verminderen.
E.Kriek
Klopt het dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis in 2024 op het altijd betrouwbare Zorgkaart Nederland ineens zakt van een 8.7 naar een 7.2 als cijfer?
Prima stelsel trouwens!