Verdere integratie van de medisch specialistische bedrijven (msb’s) met het ziekenhuis zou volgens Van den Haak goed zijn voor de transparantie en gelijkgerichtheid. Daarbij is het in loondienst gaan een variant. Maar ook alternatieven waarbij het ondernemerschap voor specialisten blijft bestaan, zijn een mogelijkheid: “Door integratie van ziekenhuizen met msb’s, in combinatie met behoud van ondernemerschap, kan hetzelfde doel worden gerealiseerd. Dit is echter fiscaal en juridisch een complex vraagstuk.”
Weinig obstakels
Dinsdag kwam AKD met een advies over de juridische mogelijkheden om medisch specialisten te verplichten in loondienst te laten werken. De conclusie was dat er weinig obstakels zijn. Bovendien hoeven msb’s niet door de overheid te worden gecompenseerd voor betaalde goodwill (2 miljard euro), schrijft AKD aan de Tweede Kamer.
De transitie kan via de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), stelt AKD. Na bestudering van arresten van het Europese Hof en de Hoge Raad concluderen deze juristen dat er voor compensatie van goodwill weinig juridische basis is. Als medisch specialisten in loondienst komen, verwacht AKD dat de zorgkosten dalen en de bestuurbaarheid van de ziekenhuizen verbetert.
Vorm van incentive
Volgens Van den Haak zou je msb’s kunnen integreren in de ziekenhuizen. Lastig daarbij is hoe dat fiscaal het beste kan. De conclusie van AKD is heel goed te verdedigen, vindt hij. Wel lijkt hem een vorm van incentives voor specialisten cruciaal in alle varianten. Dat kan bijvoorbeeld via een variabele beloning die is gericht op innovatie of bij het halen van doelen voor de Juiste Zorg Op de Juiste Plek. “Daarmee zou in de zorgsector de transformatie richting gezondheidsdenken kunnen worden versneld”, verwacht Van den Haak.
In een interview reageert vice-voorzitter Robert Sie van de FMS over het opheffen van msb’s.
Juridische puzzel
BDO-partner Nika Stegeman benadrukt dat het vanuit fiscaal perspectief mogelijk moet zijn ondernemerschap ook te realiseren bij integratie van ziekenhuizen en msb’s. Dit is echter een complexe fiscaal-juridische puzzel, waarbij vanuit de overheid maximale medewerking nodig is.
Zij ziet overigens dat werken in loondienst bij de umc-specialisten over het algemeen goed werkt. Juist vanwege onderzoeksmogelijkheden en zeggenschap wordt daar een hoge mate van gelijkgerichtheid gerealiseerd. Stegeman: “Het gevoel van autonomie in umc’s is ook groot.” Dat lijkt haar ook een incentive.
De transitie moet natuurlijk goed worden voorbereid, maar hoeft als de partijen samen optrekken niet lang te duren. Het gaat om ruwweg 6.500 mensen in zestig medische bedrijven, maar wel met 2,3 miljard euro omzet. Van den Haak: “Die transitie zou best snel kunnen gaan.”
De FMS was dinsdag niet in de gelegenheid te reageren op het advies van AKD. Een woordvoerder van de NVZ zegt dat het altijd uitgaat van gelijkgerichtheid: “Dus goede samenwerking in het belang van de patiënt.”
Philipszoon
Misschien is 50% aandeelhouderschap voor het MSB een idee? Dan dienen te ziekenhuizen omgevormd te worden tot B.V.’s, echter dit gaat nog wel even duren. Of bij wet een veto voor het MSB via de uiteindelijke verantwoordelijke Stichting, waar het Ziekenhuis onder valt. Echt iets voor medische juristen.
Jaap van den Heuvel
Zeg je BV, dan zeg je VPB. Een Heilloze weg om zorggeld naar de fiscus te brengen.
Jaap van den Heuvel
Voordat je je afvraagt hoe complex het is om MSB’s te integreren, moet je je afvragen welk doel er eigenlijk mee gediend wordt. Er komt een hele nieuwe generatie artsen aan die niets heeft met “fiscaal ondernemerschap”. Die willen gewoon leuk werken met normale werktijden. En graag meebeslissen welke kant het opgaat. En dat is allemaal goed te regelen.
Hippocratez
@Jaap: En er zijn er ook die er een andere visie op nahouden.
Bij welk ander beroep moeten mensen in NL verplicht in loondienst? Ik weet dat er maatschappen anesthesiemedewerkers bestaan. Er is een massa verpleegkundig personeel dat zich via ZZP of detachering laat inhuren. Gaan we dit ook verbieden?