Cliënten van InteraktContour ervaren meer rust, veiligheid en zelfredzaamheid doordat er vaker contact is met hun begeleider via beeldzorg. InteraktContour heeft speciaal voor de begeleiding van mensen met hersenletsel een concept ontwikkeld voor het leveren van beeldzorg in combinatie met face-to-face-afspraken.
Mensen met hersenletsel die zelfstandig wonen, kunnen naast begeleidingsgesprekken thuis, gepland en ongepland beeldcontact hebben met hun eigen begeleider, bijvoorbeeld via Facetime op de iPad. Cliënten die gebruikmaken van beeldzorg krijgen kosteloos een iPad in bruikleen van InteraktContour. Zij zorgen zelf voor een internetverbinding. Dit blended care- concept is eind 2015 getest en inmiddels succesvol uitgerold in alle ambulante teams van InteraktContour.
Uit een evaluatie van InteraktContour en Beeldzorgadvies blijkt dat 91 procent van de cliënten vindt dat het gebruik van beeldzorg meerwaarde heeft. Zij ervaren het gebruiksgemak als zeer hoog en de kwaliteit van het contact ten opzichte van gewoon bellen is beter. Een groot voordeel van beeldzorg is dat de begeleider een cliënt kan zien. Mensen met afasie zijn hierdoor makkelijker te verstaan. Vragen van cliënten worden bovendien sneller beantwoord dankzij beeldzorg, zij hoeven niet meer te wachten tot een bezoekafspraak. Een ander voordeel is volgens InteraktContour dat een partner of mantelzorger eenvoudig kan meedoen met het gesprek.
Vaker contact
Van de ondervraagde cliënten ervaart 83 procent meer rust, veiligheid en zelfredzaamheid doordat er vaker contact is met de begeleider. Gemiddeld is er een tot twee keer per week beeldcontact naast de afspraak thuis. Begeleiders op hun beurt zeggen dat ze efficiënter en effectiever kunnen werken: 90 procent bespaart op reistijd, 82 procent ervaart meer flexibiliteit en 64 procent vindt dat de kwaliteit van de geboden begeleiding door beeldzorg is verbeterd. Ewald Aberink, individueel begeleider bij InteraktContour: “Veel mensen met hersenletsel hebben problemen met hun geheugen. De kracht van beeldzorg is dat er dagelijks even beeldcontact kan zijn als dat nodig is, bijvoorbeeld om iemand aan zijn medicatie te herinneren.”