Minister Edith Schippers (VWS) heeft met de zorgverzekeraars nadere afspraken gemaakt over duidelijke zorgnota’s. Zo is Schippers overeengekomen dat alle zorgverzekeraars volgend jaar specifieke informatie op de rekening vermelden over ondermeer het specialisme van de behandelaar, de diagnose, de naam van de zorgaanbieder en de kosten.
Vanaf 1 juni 2014 worden zorgverleners ook verplicht om aan de zorgverzekeraar op te geven welke zorgactiviteiten ze precies hebben uitgevoerd, zo schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat ook deze gegevens vanaf eind 2014 op de zorgnota terug te vinden zijn. Dit alles moet er toe leiden dat verzekerden kritisch meekijken. Dit moet zowel het kostenbewustzijn van burgers verhogen en fraude tegen gaan.
Zorgverzekeraar De Friesland bedient de minister op haar wenken en gaat op 1 november officieel van start met een proef waarbij klanten zelf hun zorgnota gaan controleren. Uit recent onderzoek blijkt volgens de Friesland dat meer dan acht van de tien Nederlanders (82 procent) de door zorgaanbieders ingediende nota’s willen controleren op juistheid en prijs.
DBC-wartaal
Patiëntenfederatie NPCF onderschrijft het belang van een actievere rol van de burger, maar signaleert dat het kostenoverzicht van declaraties die een dokter of tandarts rekent, nog steeds onduidelijk is. Voor veel mensen is er aan dit overzicht van de zorgverzekeraar geen touw vast te knopen. Met name de DBC-codering is voor veel verzekerden wartaal.
Om verzekerden tegemoet te komen krijgen de honderd deelnemers aan de pilot van De Friesland de declaraties via een speciaal ontwikkelde webapplicatie op een laagdrempelige en herkenbare wijze aangeboden. De klant wordt gevraagd om na controle van alle informatie de declaratie goed of af te keuren. De Friesland verwacht dat de pilot zal bijdragen aan een hoger kennisniveau, meer kostenbewustzijn en transparantie.