Om te voorkomen dat er door opeenvolgende bezuinigingen in de zorg te veel gekwalificeerd personeel uitstroomt, is het beter om alle salarissen in de sector structureel met zo’n drie procent te verlagen. Dat bepleit directeur Jo Maes van het Huis voor de Zorg in De Limburger.
Maes haakt met zijn voorstel aan op de plannen van ggz-instelling Mondriaan om personeel te vragen tijdelijk minder te gaan werken teneinde een verwachte besparing van 7 miljoen euro op te vangen. In tegenstelling tot Mondriaan dat een beroep doet op vrijwillige solidariteit, stelt Maes een onvrijwillige korting voor. “Die moet voor iedereen gelden, van bestuursvoorzitters tot thuiszorgmedewerkers opdat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen”, aldus de directeur van het Huis voor de Zorg, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van zorgvragers in Limburg.
Twee miljard
Ook ziet Maes, anders dan Mondriaan, niets in arbeidstijdverkorting. “We hebben iedereen in de gezondheidszorg nu en straks veel te hard nodig. Als we nu bij opgelegde bezuinigingen mensen moeten ontslaan, span je volgens mij het paard achter de wagen: je gooit kostbare kwaliteit weg.” In De Limburger becijfert Maes dat een collectief loonofferlandelijk ongeveer 2,1 miljard euro per jaar oplevert.
Ten strijde
De plannen voor loonsverlaging in de zorg hebben de toorn opgeroepen van oppositiepartij SP. “Ik snap dat het moeilijke tijden zijn voor instellingen, maar met een dergelijk voorstel dupeert de directie het personeel”, zegt Kamerlid Henk van Gerven over de plannen van Mondriaan. “Laat de raad van bestuur tegen Schippers ten strijde trekken in plaats van hun eigen personeel uit te wringen.”
Uitgehold
Van Gerven vreest dat steeds meer instellingen naar een collectief loonoffer zullen grijpen. Recentelijk werd het personeel van thuiszorginstelling Viva! verplicht wordt een deel van het salaris in te leveren. “En nu lijkt het ggz-personeel aan de beurt te zijn”, stetl van Gerven. “Op deze manier worden de beroepen in de zorg – waar we de komende jaren juist zoveel mensen nodig hebben – uitgehold. Zo krijgen we nooit die extra handen aan het bed, waar iedereen zo om schreeuwt.’
‘Chantage’
Het stoort Van Gerven dat de raad van bestuur van Mondriaan het loonoffer als solidariteit betitelt. “Daarmee wordt geïnsinueerd dat medewerkers die niet akkoord gaan met verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden niet solidair zijn”, aldus Van Gerven. “Dat is chantage. Overigens heb ik nog geen van de dikbetaalde directeuren horen zeggen dat hij vrijwillig ook een stuk salaris inlevert.”