Wie voor 1 januari nog niet is ingeënt, kan worden geschorst. Dan volgen nog drie maanden bedenktijd. In die periode kan het personeelslid zich alsnog laten inenten, maar als dat op 1 april nog niet is gebeurd, is het onherroepelijk voorbij, aldus Belgische media over het besluit van de Belgische regering. Ontslagen personeel behoudt het recht op een werkloosheidsuitkering.
Schorsen of ontslaan
De ziekenhuizen adviseerden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eerder al om niet-gevaccineerd zorgpersoneel te schorsen en desnoods te ontslaan. De vakbonden waren daar niet blij mee.
Helft van de IC-bedden
De Belgische ziekenhuizen moeten vanaf vrijdag de helft van de bedden op de intensive care-afdelingen reserveren voor covid-19-patiënten. Het gaat om ongeveer 1000 van de 2000 beschikbare IC-bedden die moeten klaarstaan nu het coronavirus weer hard toeslaat in het land, heeft het federale ministerie van Volksgezondheid besloten na een evaluatie van de ziekenhuisbezetting in het land.
Ook op de gewone afdelingen moet rekening worden gehouden met een toevloed aan coronazieken en moeten vier keer zoveel bedden worden vrijgehouden voor de covid-patiënten. Niet dringende ingrepen worden daarom opnieuw uitgesteld. Het aantal ic-bedden dat voor coronapatiënten wordt vrijgehouden was vorige week al opgeschaald van een kwart naar een derde. Maar dat aantal dreigt snel ontoereikend te worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei dat sinds dit weekend meer dan 500 mensen op de ic’s zijn opgenomen en dat het aantal duidelijk blijft toenemen.
Premier Alexander De Croo roept het Overlegcomité van de zes regeringen van het land woensdag vervroegd bijeen om te overleggen over aanvullende maatregelen om de besmettingen in te dammen. (ANP)
herman nys
Dit is nog erg voorbarig nieuws. Er is een wetsontwerp in de maak dat het mogelijk maakt vanaf 1 januari 2022 het visum (vergelijkbaar met de BIG registratie) te schorsen of in te trekken. Dit ontwerp moet nog naar de Raad van State en dan naar de Kamer van volksvertegenwoordigers. Van ontslag is geen sprake, maar dat kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld wel het praktische gevolg zijn.
Herman Nys, em. hoogleraar medisch recht KU Leuven
herman.nys@kuleuven.be
Frank Conijn
Niettegenstaande het voorbehoud van dhr. Nys, wijst België hier de weg. Ik vind het een uiterste treurige zaak dat vanuit de Nederlandse ziekenhuizen alleen maar geluiden komen dat men geen vaccinatieplicht wil en niet wil meewerken aan een behoorlijke controle van zelfs maar de 3G-QRC, en dat de samenleving maar weer op slot moet om vollopende ziekenhuizen te voorkomen.
.
Alsof het niet zo is dat bijna 80% van de covidpatiënten op de IC niet (volledig) gevaccineerd is! Dat is conflictmijdend, afschuivend gedrag, ziekenhuizen!