“De effecten zijn vooral fors voor mensen die wonen in landelijk gebied, in stadsranden en in dorpen”, schrijven de onderzoekers. “Met name in de avonduren en in het weekend zijn voorzieningen voor deze groepen minder goed bereikbaar geworden.”
De afgenomen bereikbaarheid hangt nauw samen met “versobering” van het openbaar vervoer. Tegelijkertijd zijn in de onderzochte periode, van 2012 tot 2022, veel voorzieningen verplaatst van landelijk gebied naar de stad. Door deze ontwikkelingen zijn de verschillen gegroeid tussen mensen die een auto tot hun beschikking hebben en mensen die dat niet hebben.
“Bereikbaarheid van werk, voorzieningen en sociale contacten is essentieel om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving”, benadrukken de onderzoekers. Fietsen is soms een oplossing, maar vaak zijn de afstanden te groot, aldus PBL. (ANP)
c.blankers1@kpnplanet.nl
Past heel goed bij het zorgbeleid.
Het werkt ontmoedigend ! Naar het ziekenhuis gaan met de bus en dan het eind lopen?! Ik stel het wel uit hoor! Ik ben verantwoordelijk voor me zelf maar de overheid zorgt er voor dat de afstand steeds groter wordt. Ook naar het ziekenhuis.