De tool van de FNV is fijnmazig. Hiermee kun je niet alleen het exacte aantal dienstjaren en de trede invullen, maar ook de precieze loonschaal. De tool rekent dan voor elke FWG-schaal uit wat de loonsverbetering tot op de euro nauwkeurig oplevert. De vakbond gaat daarbij uit van een fulltime dienstverband. De uitkomst is in bruto-euro’s. De schaal en trede staan vermeld op het maandelijkse salarisoverzicht.
Verschillende functies
Het grote voordeel van de FNV-tool is dat ook niet-medisch personeel het rekenmodel kan gebruiken. In de tool zijn vele andere functies in de ziekenhuizen meegenomen, zoals: een logistiek medewerker, beveiliger, technicus, labmedewerker, secretaresse, sectormanager of hulp in de keuken. NU’91 heeft leden met een medische achtergrond.
Drie muisklikken
De FNV-tool rekent in drie muisklikken uit wat iemand erbij krijgt. De medewerker hoeft alleen zijn schaal (FWG) en salaristrede in te vullen. Vervolgens komt er een bruto-bedrag uit en er wordt verteld wanneer diegene dat bedrag erbij krijgt. Ook wordt er een aparte schatting gemaakt wat de verhoging van de onregelmatigheidsvergoeding (van maximaal ip-nr 28 naar maximaal ip-nr 32) voor effect heeft op het maandloon.
Een advies: de medewerker die meer dan een jaar in zijn eindschaal zit, moet één trede hoger invullen. Dus bijvoorbeeld 13 in plaats van 12. Dat komt omdat in de voorlopige cao-afspraak staat dat er een extra trede bijkomt.
NU’91 globaler
De tool van NU’91 is veel globaler dan die van de FNV. NU’91 neemt drie functies (IC-verpleegkundige, verpleegkundige en doktersassistent) en becijfert in twee situaties (één bepaalde loonschaal en een bepaalde trede) wat de uitkomst van het akkoord financieel betekent volgens NU’91. Daarmee komt deze bond op zes veelvoorkomende praktijksituaties. Het geeft ook een interpretatie van het verschil tussen de NVZ/FNV/CNV-visie en die van NU’91.
Eenmalig 250 euro
Afgezien van de uitkomsten van deze tool krijgt iedereen ook een eenmalige bruto-uitkering van 250 euro. Die 250 euro is naar rato van het aantal uren dat iemand werkt. Een driedaagse werkweek levert op die manier drievijfde van die 250 euro op: 150 euro.
Diensten
De tools berekenen niet wat de verdubbeling van de vergoeding voor bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten oplevert die is afgesproken. Die vergoeding is niet alleen per individu verschillend, maar weinigen weten ook hoe vaak ze dit jaar deze diensten gaan draaien.
Lees ook: FNV vindt standpunt NU’91 over cao-onderhandelingsakkoord ‘belachelijk’.
En: NVZ-voorzitter Ad Melkert wil 9 procent extra loonsverhoging voor zorgmedewerkers.
Peter Koopman
Termen als “belachelijk” zijn over rekenkundige kwesties opvallend. Bij het berekenen van de primaire arbeidsvoorwaarden lijkt me een toets ( met dezelfde gegevens ) gemakkelijk controleerbaar, zeker indien het veel voorkomende functies betreft. Verpleegkundigen en perimedische beroepen kunnen snel waarnemen of ze eens kunnen zijn met dit onderhandelingsresultaat. Voor de structurele reparatie van de loonschalen stelde het kabinet (R 3) 675 miljoen beschikbaar, ofwel 1,3 % ( SER rapport 12 mei 2021 ) . De resterende 5% moet dus van de werkgevers komen, danwel via een extra overheidsbijdrage ( cq zvw premie ). Uit het “plaatje” van NU’91 blijkt dat de NVZ (i.t.t. De FNU UMC of Buurtzorg) in deze geen strukturele bijdragen bood en slechts secundaire aspecten en incidenteel bood. Ook de ingangsdatum van dit alles is punt van verschil. Als voornoemde cijfers kloppen kan ik wel begrijpen dat de FBZ en NU’91 deze CAO nog niet tekenen.
J Vandenberg
Je zou toch denken dat de uitkomst van rekenen niet abstract is. In de modellen blijkbaar wel.
Nu maar hopen dat al dat gemekker goeds gaat brengen voor de verpleegkundigen en de gespecialiseerd verpleegkundigen.
Want daar gaat het voornamelijk om.
Daar zijn er te weinig van zo blijkt.
Daar zijn meer tekorten te verwachten is aangegeven door onze beleidsmakers.
Kom Nu91, maak eens een vuist die zeer doet maar wel helpt voor uitgelicht de verpleegkundigen.