De berekening van sterftecijfers in Nederlandse ziekenhuizen moet eerlijker. Ook sterfte van een patiënt kort na het ontslag uit het ziekenhuis zou moeten worden meegerekend. Dat vinden onderzoekers van het UMC Utrecht en het Erasmus MC.
Uit een onderzoek van beide academische centra blijkt dat ziekenhuizen nu een ‘gunstig’ sterftecijfer krijgen als gevolg van een korte ligduur van patiënten en relatief meer sterfte na ontslag. Dat kan te maken hebben met omstandigheden die niets te maken hebben met de kwaliteit van de zorg in het ziekenhuis zelf, zoals de mogelijkheid om door te verwijzen naar een verpleeghuis of beschikbaarheid van hospices in de omgeving.
Perverse prikkel
Volgens Cor Kalkman, hoogleraar anesthesiologie aan het UMC Utrecht, leidt de huidige sterftecijferberekening tot een “perverse prikkel” voor ziekenhuizen, omdat het loont om patiënten zo gauw mogelijk door te verwijzen. “De verantwoordelijkheid van het ziekenhuis stopt niet bij het ontslag”, aldus Kalkman.
Door de patiëntsterfte tot 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis mee te rekenen, krijg je een heel ander beeld, zegt Kalkman. “De verschillen in sterftecijfers tussen ziekenhuizen zijn dan veel kleiner.”
Sector
Kalkman verwacht dat de sector het voorstel om sterfte kort na het ontslag mee te laten wegen, zal omarmen. “Iedereen heeft hier baat bij, zowel het ziekenhuis als de patiënt”, aldus Kalkman.
De hoogleraar schreef mee aan een artikel over het onderzoek naar sterftecijfers dat maandag in het British Medical Journal verscheen. (ANP)