Met een productiviteit van 70 procent doet de kraamzorg het goed, ondanks een hoog ziekteverzuim. Voor overheadtaken zet de kraamverzorgsector gemiddeld 14,7 procent minder personeel in dan de overige zorgsectoren. Dit blijkt uit een benchmarkonderzoek door Berenschot waar 20 procent van de kraamzorgsector aan heeft deelgenomen.
Met een productiviteit van 70 procent doet de kraamzorg het goed, ondanks een hoog ziekteverzuim. Voor overheadtaken zet de kraamverzorgsector gemiddeld 14,7 procent minder personeel in dan de overige zorgsectoren. Dit blijkt uit een benchmarkonderzoek door Berenschot waar 20 procent van de kraamzorgsector aan heeft deelgenomen. Dit is het eerste onderzoek op nationaal niveau naar de bedrijfsvoering van de kraamzorgsector.
Slimmer
Het relatief hoge productiviteitspercentage is opvallend, omdat de sector te kampen heeft met een erg hoog ziekteverzuim (7,4%) en ingewikkelde planningsvoorwaarden. Organisatieadviseur Jasper van Sambeek: ‘Vanwege de onvoorspelbare startmomenten en de kortcyclische aard van de zorg, is afstemming van het aanbod op de vraag uitdagender dan bij andere zorgvormen. Inventieve kraamzorgaanbieders die hier steeds slimmer mee omgaan tonen aan dat er in potentie nog een hogere productiviteit mogelijk is.
Naast de goede prestaties van de medewerkers uit het primaire proces, blijken de organisaties ook relatief weinig mensen in te zetten op overheadfuncties. Met 14,7 procent is dit minder dan het gemiddelde van de zorgsector (15,4%), waar Berenschot al acht jaar onderzoek naar doet. Dit verschil komt voornamelijk door minder managers per fte.
Klanten gebruiken gemiddeld 85 procent van het aantal kraamzorguren dat het basispakket vergoedt. Gemiddeld is er in 2007 per klant 37,5 uur kraamverzorging afgenomen, terwijl in het basispakket 44 uur werd vergoed. Hiermee wordt 15 procent niet benut. Dit ligt deels aan het arbeidstekort en deels aan minder behoefte van klanten.
(ANP)