Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics moeten een vergunning aanvragen voor hun fusie. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Na de vergunningsaanvraag start de ACM een vervolgonderzoek naar de concentratie.
Volgens de ACM zijn er aanwijzingen dat de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars na de fusie kan verslechteren. Dit kan tot gevolg hebben dat de fusiepartijen straks hogere tarieven kunnen vragen aan zorgverzekeraars, waardoor ook de premies voor verzekerden omhoog kunnen gaan. Daarom wil de ACM een diepgaander onderzoek doen naar de fusieplannen.
Bergman en NL Healthcare kondigden hun fusie in september 2017 aan. De vier ondernemingsraden van de organisaties gaven eind vorig jaar groen licht voor de fusie. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft akkoord gegeven. Met de krachtenbundeling spelen de twee bedrijven naar eigen zeggen in op de noodzaak tot schaalvergroting en specialisatie in de medisch-specialistische zorgsector.
Bezwaren
De ACM heeft de beoogde fusie op de gevolgen voor de mededinging in de zorg getoetst. Tijdens het onderzoek hebben de vijf betrokken zorgverzekeraars bezwaren naar voren gebracht tegen de concentratie. Een groep verzekerden blijkt het belangrijk te vinden dat in het polisaanbod de keuze om naar een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) te kunnen gaan is opgenomen. Voor deze groep lijken ziekenhuizen veel minder een alternatief te zijn. Zorgverzekeraars lopen hierdoor na de concentratie het risico meer verzekerden te verliezen als zij de partijen niet contracteren. Hierdoor kan de onderhandelingspositie van de fusiepartijen sterker worden en kunnen zij zorgverzekeraars dwingen hogere prijzen te betalen en meer zorg af te nemen, aldus de ACM.
Bergman Clinics heeft 25 vestigingen in Nederland. NL Healthcare, met dochterondernemingen zoals Zonnestraal, Orthopedium, Dermicis, Medinova en NedSpine, heeft er 18. Met op jaarbasis meer dan 200 duizend nieuwe patiënten, een gecombineerde jaaromzet van 220 miljoen euro en 1.500 medewerkers vormen Bergman en NL Healthcare straks samen de grootste particuliere aanbieder van verzekerde planbare medisch-specialistische zorg. Als marktleider in het electieve veld willen de twee partijen uitkomstregistratie een impuls geven en de sector uitdagen tot grotere transparantie.
Nieuwe CEO
Als alle seinen op groen staan, komt de nieuwe organisatie na een transitieperiode onder leiding van een nieuwe CEO. De huidige CEO’s van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics zullen bij aanstelling van de nieuwe CEO aftreden. CEO van Bergman Clinics Bart Malenstein blijft na de transitiefase nog wel enige tijd aan als bestuurder. De familie Malenstein, momenteel grootaandeelhouder van Bergman Clinics, blijft na de fusie aandeelhouder in de nieuwe onderneming. Dat geldt ook voor NL Healthcare Clinics-aandeelhouder NPM Capital, onderdeel van familiebedrijf SHV.