De obligatielening van ziekenhuis Bernhoven in Uden is zo populair dat de directie op 4 september heeft besloten om de termijn voor de inschrijving te verlengen. Bernhoven wil zo ook geïnteresseerden kans geven om in te spelen op de aangepassing van de spelregels voor een eventuele conversie naar aandelen. Tot nu toe hebben medewerkers en inwoners van de regio 700.000 euro ingelegd.
Om meer inwoners de kans te geven te participeren, geeft Bernhoven particuliere beleggers tot 15 oktober de tijd om geld te lenen aan het ziekenhuis. Ook zijn er drie extra voorlichtingsbijeenkomsten over de obligatie. De obligatie van Bernhoven heeft een looptijd van negen jaar en geeft elk jaar een vaste rente van 4 procent. De minimale inleg is 500 euro.
Medewerkers van Bernhoven krijgen tot 15 september de tijd om in te schrijven, inwoners uit de regio krijgen tot 15 oktober de tijd en grote institutionele beleggers (minimale inleg 100.000 euro) tot eind dit jaar. Bernhoven wil tot 2028 20,5 miljoen euro binnenhalen, om duurdere bankleningen om te zetten in financiering met deze obligaties.
Omzetten in aandelen
Vorig jaar schreef Bernhoven ook een obligatie uit, alleen voor medewerkers. De raad van bestuur wil hiermee een stap zetten naar aandeelhouderschap, inclusief dividenduitkering. Winst uitkeren zit er voor een ziekenhuis voorlopig niet in, omdat het ministerie van VWS en de meerderheid in de Tweede Kamer tegen zijn. Mochten die standpunten veranderen, dan kunnen de obligaties van Bernhoven worden omgezet naar aandelen.
In eerste aanzet had Bernhoven met het oog hierop een converteerplicht opgenomen in de regeling. Dit is nu veranderd in een recht om de obligaties in aandelen om te zetten. “Als het ooit mogelijk wordt, mogen obligatiehouders zelf beslissen of ze kiezen voor omzetting in aandelen”, stelt woordvoerder Stella van Emmerik. Het schrappen van de converteerplicht lijkt vruchten af te werpen. In het persbericht van 4 september over verlenging van de inschrijvingsterm meldt het ziekenhuis nog een totale inleg van vijf ton. Daar is een dag later twee ton bijgekomen.
Betrekken bij zorg
Met de obligaties wil Bernhoven onder meer patiënten en mensen uit de regio meer bij de zorg betrekken. Onderdeel hiervan is dat de ziekenhuisorganisatie een bv werd. Alle artsen zijn in loondienst.
GGZ Noord-Holland Noord
GGZ Noord-Holland Noord schreef vorig jaar zorgobligaties uit, wat twintig miljoen euro opleverde. Dat geld kwam van grote Duitse institutionele beleggers en de miljoenen werden gebruikt voor herfinanciering van leningen en de bouw van een nieuwe kliniek in Heiloo. Eerder kwam het Prinses Maxima Centrum met een speciale obligatie van zes miljoen euro.