‘In 2030 is de verloskundige een actieve en vaardige gebruiker van doelmatige technologische mogelijkheden en stimuleert en ondersteunt ze de zwangere vrouw bij het gebruik ervan’. Dat staat in de toekomstvisie van de Koninklijke Nederlandse organisatie van Verloskundigen (KNOV). De beroepsvereniging gaat pilots draaien om de effectiviteit van e-health in de gebooortezorg te onderzoeken.
Geen richtlijnen
Er zijn namelijk nog geen richtlijnen of zorgstandaarden voor de inzet van e-health, omdat de effecten ervan op de kwaliteit van zorg, patiënttevredenheid en kostenbesparing nog niet bewezen zijn. Terwijl er wel al regelmatig gebruikgemaakt wordt van beeldbellen en monitoring van cliënten op afstand.
Inzet van VR
De vereniging verwacht dat de inzet van virtual reality (VR) kan zorgen voor een lagere pijnscore tijdens de bevalling. En dat het aantal ziekenhuisbezoeken lager kan met de inzet van thuismonitoring, zonder dat de aandacht en veiligheid minder wordt.
Werkgroep
KNOV start binnenkort met een werkgroep die zich bezig gaat houden met de vragen hoe en welke ict-toepassingen een toevoeging vormen voor de geboortezorg.
B. Verhoeven
Zou zeker mooi zijn. Naar mijn mening zou er heel veel digitaal kunnen. De verloskundigen bezoekjes na de bevalling minimaliseren tot een en de rest digitaal. Kraamzorg opstart avond/ nacht uren digitaal na thuiskomst uit ziekenhuis van kraamgezin.
Na 5 dagen zorg en alles gaat goed alleen ochtend opstart en middag digitale zorg indien nodig