Bestuurder Jef Hendriks wordt 1 januari met een gouden handdruk de deur gewezen bij de gehandicaptenorganisatie Dichterbij. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
Hendriks zit al sinds oktober 2007 ziek thuis. Volgens De Gelderlander, dat zich baseert op anonieme bronnen, hangt het verzuim samen met niet goed functioneren. Zo zou Hendriks zijn collega-bestuurders onvoldoende inzicht hebben gegeven in de financiële huishouding bij Specialistische Zorg, een afdeling voor verstandelijk gehandicapten met ernstige gedragsproblemen, die hij leidde. Ook zou hij besluiten nemen die niet gedragen werden door de rest van de raad van bestuur. Dat zette de jaarlijkse exploitatie van Dichterbij van 180 miljoen euro onder grote druk. Hendriks wil in De Gelderlander niet reageren.
‘Buiten proportie’
Bij de fusie begin 2006 tussen het grote Vizier en het relatief kleine Noord-Limburgse De Wendel trad Hendriks toe tot de raad van bestuur, waarvan Jan van der Kruis als bestuursvoorzitter en Wim van der Jagt al lid waren. “Het vertrek gaat in goed overleg”, stelt Van der Kruis in De Gelderlander. “Er was binnen de raad van bestuur geen goede samenwerking mogelijk. De chemie was onvoldoende.” Over de precieze hoogte van de vertrekpremie, doet Van der Kruis geen mededelingen. “Dat is zo afgesproken tussen raad van toezicht en Jef Hendriks.”
Hendriks was ruim 25 jaar in dienst bij Dichterbij en zijn rechtsvoorgangers. Uit een onlangs gehouden inventarisatie van de SP blijkt dat de top van Dichterbij in 2007 ruim 180 duizend euro verdiende. Op basis van de zogeheten kantonrechtersformule kan Hendriks vanwege zijn vele dienstjaren op een flinke tegemoetkoming rekenen. Van der Kruis spreekt van ‘een fatsoenlijk bedrag’. “Bezuinigingen in de zorg en deze ontslagvergoeding moeten los van elkaar gezien worden.” Hendriks zelf ziet af van een officieel afscheid. Hij ondersteunt twee gehandicaptenprojecten in Horst met tweeduizend euro.
Evert-Jan van Grootheest van KansPlus in deze regio, een landelijke vereniging die opkomt voor de belangen van gezinnen van mensen met een handicap, spreekt van ‘een vreemde gang van zaken’. “Het is buiten proportie als iemand veel geld meekrijgt, terwijl zwembaden van Dichterbij moeten sluiten door geldtekort.”