Als maatschappen in het kader van regionalisering afspraken maken die de concurrentie beperken of nadelig uitwerken voor patiënten en verzekeraars, dan zijn de raden van bestuur hier voor verantwoordelijk. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in reactie op de sterke groei van het aantal regio- of megamaatschappen.
“Een maatschap waarin medisch specialisten van verschillende ziekenhuizen zijn verenigd beschouwen we als een samenwerking tussen de betrokken ziekenhuizen”, aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. “Dat betekent dat afspraken binnen zo’n maatschap die de concurrentie beperken worden beschouwd als een kartelafspraak tussen ziekenhuizen.”
NZa
De vaststelling dat maatschappen en ziekenhuizen als één geheel moeten worden beschouwd, wordt gedeeld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook de NZa heeft bevoegdheden om bij regiomaatschappen op te treden. De ACM en NZa treden, als dat nodig blijkt, aanvullend aan elkaar en in onderling overleg op.
Onwenselijk
De vorming van ziekenhuis overschrijdende maatschappen heeft de afgelopen tijd een hoge vlucht genomen. Skipr berichtte in april op basis van nog niet openbare informatie van de NZa dat ruim zeven van de tien ziekenhuizen inmiddels te maken hebben met regiomaatschappen. Het kabinet acht deze ontwikkeling onwenselijk, omdat individuele raden van bestuur nauwelijks nog greep hebben op zulke regiomaatschappen. Ook zouden ze de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars kunnen bemoeilijken, zo denkt het kabinet.
Bestuurders
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt steeds vaker vragen te krijgen over regiomaatschappen. Met de richtlijn wil de ACM duidelijkheid geven over wie verantwoordelijk is voor de afspraken die in het kader van de regionalisering gemaakt worden. Aangezien medisch specialisten en het ziekenhuis deel uitmaken van hetzelfde geheel zijn bestuurders te allen tijde verantwoordelijk, aldus de ACM.
Stilte
“Directies van ziekenhuizen moeten dus goed weten wat er in dergelijke maatschappen op het punt van onderlinge samenwerking gebeurt omdat zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn”, aldus de ACM. Dit kan een lastige opgave zijn omdat de vorming van regiomaatschappen zeker in een vroegtijdig stadium niet zelden in stilte gebeurt. Uit de uitleg van de ACM blijkt dat bestuurders hoe dan ook verantwoordelijk zijn.
Lees ook ‘Regiomaatschap luidt stille revolutie in’ in Skipr-magazine april 2013