Oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker van het Medisch Spectrum Twente is door het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle berispt voor het niet tijdig instellen van een onderzoek naar ex-neuroloog Ernst Jansen Steur.
Dat maakte het tuchtcollege vrijdag bekend. De klachten tegen oud-bestuursvoorzitter Herre Kingma en tegen oud-bestuurder Tom Zijlstra zijn afgewezen. Volgens het tuchtcollege heeft de oud-voorzitter de kwestie rond de ex-neuroloog zo veel mogelijk binnenskamers willen houden. Ramaker heeft “niet meegewerkt aan eerdere onderzoeken en nooit gereageerd op de bij het tuchtcollege ingediende klachten”. Hij was ook niet bij de uitspraak aanwezig.
Bestuurder Zijlstra was destijds degene die het OM en de IGZ inlichtte over de medicijnverslaving van Jansen. Van hem en van Kingma kan het tuchtcollege niet vaststellen of ze voldoende op de hoogte waren of moesten zijn van de mate van het disfunctioneren van Jansen.
Verwijten
Het tuchtcollege verweet Ramaker vooral dat hij in een telefoongesprek aan een lid van de inspectie meldde “dat er geen sprake was van onverantwoorde zorg”. Volgens het college zette hij hiermee de inspectie op het verkeerde been. In februari 2004, kort na vertrek van Jansen, schreef de coördinator van de vakgroep neurologie dat sprake was van incidenten in de patiëntenzorg. Dit had aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek, stelt de tuchtrechter, maar dit wordt de oud-bestuurder uiteindelijk niet verweten. Slechts één neuroloog hield de misstanden als het gevolg van het handelen van Jansen bij, maar meldde die niet aan het bestuur van het ziekenhuis.
Slachtoffers in beroep
De slachtoffers die de zaken tegen drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente bij de tuchtrechter aanhangig maakten, gaan in beroep. Dat meldde letselschadespecialist Yme Drost vrijdag. De slachtoffers zijn hevig teleurgesteld in de uitspraak, zei Drost. Ze wilden niet reageren op de uitspraak. Een oud-bestuursvoorzitter is berispt maar klachten tegen een andere oud-bestuursvoorzitter en oud-bestuurder zijn afgewezen.
Duidelijkheid
Oud-bestuurder Kingma is blij met de duidelijkheid na het vonnis. “Ik vind het goed dat er nu duidelijkheid is en dat het Regionaal Tuchtcollege geen aanleiding ziet in een maatregel”, aldus Kingma. “Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld en alles gedaan wat ik kon doen. Deze zaak heeft ook mij zeer aangegrepen. Hierbij is het hoofdstuk wat mij betreft afgesloten, waarbij ik besef dat dit wellicht voor oud-patiënten nog niet mogelijk is. Ik hoop dat zij de uitspraak van vandaag kunnen accepteren en dat deze een bijdrage kan leveren aan hun verwerking van deze zaak.” (ANP)