De voorgenomen bestuurlijke fusie tussen de oncologieafdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL) in Amsterdam verloopt trager dan gepland. De vorming van een gezamenlijke holding is tot nader order uitgeteld.
Op de website laat UMC Utrecht weten dat “de bestuurlijke vorm van de samenwerking die we tot voor kort voor ogen hadden op dit moment niet ingericht kan worden”. “Dit betekent dat de voorgestelde holding (de zogenaamde fase 2) per 1-1-2015 niet zal worden gestart. De in Utrecht gevormde RVE oncologie zal daarom vanaf 1-1-2015 vooralsnog functioneren als een divisie van UMC Utrecht onder de naam ‘UMC Utrecht Cancer Center’.”
Intensieve banden
Volgens woordvoerder Paul Geurts van UMC Utrecht betekent dit niet dat de fusie is “afgeketst”, zoals RTL Nieuws meldt. “Nu de deadline weg is kunnen we zonder tijdsdruk het traject van verdere integratie doorlopen”, aldus Geurts. Volgens de woordvoerder zijn vooral de banden tussen de betrokken behandelaars van beide centra sterk geïntensiveerd. Het blijft voor beide organisaties het doel om op termijn een fusie of andere vorm van samenwerking tussen de divisie oncologie en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
De plannen voor een nieuw nationaal kankercentrum werden eind 2011 door het UMC Utrecht en AvL gepresenteerd. De beoogde fusie moest leiden “één van de grootste kankercentra van Nederland”. Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf begin vorig jaar groen licht voor een bestuurlijk samen gaan.
Kosten
RTL meldt met een verwijzing naar het businessplan dat de twee ziekenhuizen de afgelopen jaren 12 miljoen euro in de voorbereiding van de fusie hebben gestoken op een totaalbudget van 70 miljoen euro. De ziekenhuizen melden in een gezamenlijke verklaring dat het gaat om een bedrag van 3 miljoen dat in de voorbereiding van de fusie is gestoken.