Door medicijnen op een andere manier te geven, is het aantal incidenten in de ouderen- en gehandicaptenzorg gehalveerd. Resultaten van het Verbetertraject Medicatieveiligheid hebben dat aangetoond. Dat meldt Vilans, een kennisorganisatie in de zorg, donderdag.
Verbetertraject Medicatieveiligheid
Aan het zogeheten Verbetertraject Medicatieveiligheid van Zorg voor Beter deden 35 organisaties mee in de ouderenzorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en de langdurige geestelijke gezondheidszorg.
Eenvoudige maatregelen
De organisaties namen diverse betrekkelijk eenvoudige maatregelen om incidenten in de medicijnverstrekking te voorkomen. Bijvoorbeeld het dragen van gekleurde hesjes met de tekst stond ‘Niet storen, ik deel medicijnen’ bij het uitdelen van medicijnen. Een ander voorbeeld is een extra controle na het uitdelen van pillen en verbeterden de medicatielijsten.
Fouten met medicijnen
Jaarlijks overlijden ongeveer 1250 mensen door fouten met medicijnen en belanden 19.000 mensen in het ziekenhuis. Bij de deelnemers aan het traject nam het aantal incidenten af van 1200 tot minder dan 500, aldus Vilans. (ANP)