Gemeenten moeten nauwer en vroegtijdiger betrokken worden bij de ontwikkeling van plannen voor de herschikking van de spoedeisende hulp (SEH). Dat betoogt directeur Margot van der Starre van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
“De plannen zoals die er nu liggen voor de spoedeisende hulp zijn niet overal even genuanceerd”, aldus Van der Starre tijdens het verkiezingszorgdebat dat de gezamenlijke beroeps- en brancheverenigingen vorige week in Den Haag hielden. “Als er iets verandert in zorg die eigenlijk basiszorg is zoals geboortezorg of zorg voor mensen met een herseninfarct dan is het belangrijk dat je uitlegt aan burgers waar ze al dan niet voor terecht kunnen in hun eigen plaats. Gemeentes worden daar tot nu toe weinig bij betrokken, vaak in een veel te laat stadium en dan zijn ze meestal niet erg blij met wat ze horen.”
Keten
Van der Starre hecht ook om andere reden aan een goed contact met de gemeenten. Nu de gemeenten zorgtaken van het rijk overnemen komen ze nadrukkelijk in beeld als ketenpartner van de ziekenhuizen. “De patiënt doorloopt een keten waar het ziekenhuis onderdeel van uitmaakt. Het is zaak om de patiënt niet te lang in het ziekenhuis te houden. Dat wil de patiënt niet en is bovendien kostbaar. Met name in de verpleeghuizen gaat er veel veranderen. In die zin is het heel belangrijk voor ziekenhuizen wat er gebeurt bij die decentralisatie, omdat zij zich moeten instellen op veranderingen in de keten.”