“De hoger opgeleide professional moet veel sneller worden betrokken bij de Jeugdhulp. Voeg daarom hooggeschoolde specialisten toe aan de wijkteams. Een specialist heeft de kennis, de wetenschappelijke achtergrond en de vaardigheden.”
Dit bepleit Peter Dijkshoorn van Accare in het novembernummer van Skipr magazine. “De wijkteams functioneren nog niet zoals het moet”, zegt Dijkshoorn tegen interviewer Willem Wansink.
“Waarom begint een gemeente niet een pilot in een wijkteam? Een pilot hoeft niet lang te duren en is niet duur. Zoek het uit en voer dat dan grootschalig door. Goedkoop is duurkoop. Als de psycholoog of jeugdpsychiater eerder wordt ingeschakeld, is het resultaat beter. Het uurtarief is hoger, maar het kind is eerder geholpen. Dan is het een eenvoudige rekensom wat duurder of goedkoper is geweest voor de zorg van dat kind.”
Trauma
Jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn is bestuurder van Accare, een organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie in het noorden van het land. “De wijkteams lopen vol met gezinnen die meerdere problemen tegelijk hebben. Neem een trauma, dat moet je vroeg herkennen. Bij een trauma helpt slechts deskundige aandacht. Dan maak je betere analyses van de problemen in een gezin en kun je de juiste hulp verlenen”, stelt hij.
“Bovendien doe je dan met minder mensen meer. Voor de betrokkenen is dat prettiger, want ze zijn sneller geholpen. Het wordt goedkoper en het werk in het wijkteam is leuker.” Tien procent van de kinderen heeft angstklachten. “Daar is deskundige aandacht voor nodig”, zegt Dijkshoorn in Skipr. Wordt zo’n klacht niet op tijd herkend, dan volgen er ‘onhandige’ maatregelen.
Maatwerk
Dijkshoorn: “Die kinderen krijgen een beetje hulp, er komt misschien een leerplichtambtenaar aan te pas. Maar angst wordt alleen herkend als je tijdig, beter en hoogwaardiger onderzoek verricht. Maatwerk: dan kan een adequate, snelle en succesvolle behandeling beginnen.” Hij wijst erop dat er professionele, onderbouwde modellen bestaan om angstklachten eerder, eenvoudig en snel te herkennen. Maar die modellen worden niet toegepast, omdat gemeenten aarzelen ze in te zetten en psychologen en kinderpsychiaters vooralsnog buiten de deur worden gehouden.
Dijkshoorn is ook bestuurslid van GGZ-Nederland. Hij erkent dat psychiaters te lang hebben gewacht om zich te verzetten tegen de idee dat elke fout in de zorg meteen fraude wordt genoemd. “We komen alleen in het nieuws als er ellende is, terwijl kennis uit de psychiatrie veel oplevert voor de maatschappij. We mogen ons niet als makke schapen laten wegdrijven. Maar tegenargumenten hebben, erop afgaan en de goede dingen uitdragen.”