Een speciaal ontwikkelde tool blijkt zeer effectief te zijn bij diabetici en longpatiënten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht bij 24 huisartsenpraktijken. Gemiddeld gingen de deelnemers aan het onderzoek elf minuten per dag meer bewegen door een bewegingsmeter te gebruiken.
De bewegingsmeter is draadloos verbonden met een smartphone en een online coaching systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen. Gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij de praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coaching systeem monitoren.
Sanne van der Weegen en Renée Verwey deden promotieonderzoek naar de bewegingsmeter. Uit hun onderzoek blijkt dat praktijkondersteuners positief zijn over het stimuleren van meer bewegen via het zorgprogramma en het systeem. Ze vinden het een meerwaarde om objectieve beweeggegevens te kunnen zien waardoor ze persoonlijker er meer ‘op maat’ hun patiënten kunnen begeleiden. Het objectief kunnen zien hoeveel ze nu echt bewegen, het stellen van concrete doelen en de stok achter de deur van de praktijkondersteuner stimuleert patiënten om meer te gaan bewegen.
Betere conditie
Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven, maar door benauwdheid of overgewicht is dit voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk. De tool die patiënten gebruikten in het onderzoek van Van der Weegen en Verwey is ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiënten en zorgverleners. Daardoor sluit de tool goed aan op hun wensen en leefwereld, volgens de onderzoekers.