Om te zorgen dat zo’n 2.300 patiënten toegang houden tot goede huisartsenzorg en om te voorkomen dat andere huisartsenpraktijken in Roosendaal worden overbelast, is voor deze oplossing gekozen.
Tijdelijke oplossing
Martijn Kilsdonk, algemeen directeur van HCWB benadrukt dat het gaat om een tijdelijke oplossing. “Zodra wij een nieuwe praktijkhouder hebben gevonden, dragen wij de praktijk weer over. Voor ons staat het belang van de patiënten voorop. We kunnen en willen dit alleen doen, met steun van de huisartsenpraktijken in de gemeente Roosendaal die bij HCWB zijn aangesloten. Dat zij bereid zijn om bij te springen als het nodig is, maakt deze oplossing mogelijk.”
HCWB zorgt voor 1 of meer vaste waarnemende huisartsen die samen met het vaste team de huisartsenzorg vorm zullen geven totdat een vaste huisarts is gevonden. Mocht het zo zijn dat er op bepaalde dagen onverhoopt geen waarnemend huisarts is, dan vangen collega huisartsen van andere huisartsenpraktijken in Roosendaal dit op. Uitgangspunt is behouden van continuïteit van zorg en waarborgen van toegang tot huisartsenzorg voor de 2300 patiënten.
hmcmanagement
HCWB beschouwt en behandelt deze praktijkovername als interim oplossing. Waarom niet als structurele oplossing? Immers, de coöperatieve vorm combineert de democratische verenigingsvorm en de structuurruimte voor het herbergen van een holding en werkmaatschappijen in de vorm van besloten vennootschappen t.b.v. de zakelijke bedrijfseconomische bedrijfsvoering. Toepassing van dit model als beter alternatief voor out side investeerders is naar mijn mening een prima oplossing voor het behoud van praktijken met de menselijke maat die zo belangrijk is voor zowel de zorgbehoevenden als de zorgverleners. Erg moeilijk om deze oplossing te realiseren kan het niet zijn gelet de grote hoeveelheid van dit soort coöperaties in het zorglandschap en daaraan gelieerde ondernemingen zoals bijvoorbeeld Mosadex.