Meer dan genezen
De drie Nederlandse brandwondencentra werken al veertig jaar samen om de zorg voor patiënten met ernstige brandwonden te verbeteren. Brandwondenzorg is meer dan alleen genezen van brandwonden. Gevolgen van brandwonden zijn lichamelijk, psychisch en sociaal ingrijpend. Patiënten moeten leren leven met littekens, veranderd uiterlijk en functionele (fysieke) beperkingen.
Patiënt centraal
Doel van de brandwondenzorg is iedere patiënt zo hoog mogelijke levenskwaliteit te bieden met een zo groot mogelijke autonomie en re-integratie in de maatschappij. Wat de patiënt zélf wil en belangrijk vindt, staat centraal.
Samen beslissen
Hoogleraar Paul van Zuijlen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk leidt het project Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO) samen met Kees van der Vlies van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Eelke Bosma van het Martini ziekenhuis in Groningen. Van Zuijlen: “Met de TZO-subsidie willen we de topklinische zorg van onze centra versterken. We verbeteren de zorg en het ‘samen beslissen’ met de patiënt om te komen tot de beste behandeling op maat. We willen dat patiënten zich echt geholpen en begrepen voelen en zoveel mogelijk zelf hun leven weer kunnen vormgeven met de mogelijkheden die voor hen persoonlijk belangrijk zijn.”
Value based healthcare
De commissie en de beoordelingswerkgroep van ZonMw zijn onder de indruk van de programmatische aanpak beschreven in de subsidieaanvraag. Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw: “Er is een sterke samenhang met een meerjarenvisie, die leidend is voor alle activiteiten in onderzoek, Onderwijs & Opleiding en patiëntenzorg. De brandwondencentra ambiëren een cultuurverandering die wordt geleid door zowel vragen vanuit op waarde gebaseerde gezondheidszorg (value-based healthcare) als op basis van gedeelde besluitvorming (shared decision making).”