Besmetting met het coronavirus veroorzaakt specifieke veranderingen in het bloed. Op basis van bloedmetingen hebben de onderzoekers een algoritme gemaakt. Daarmee kan worden voorspeld of de patiënt ernstig ziek zal worden en mogelijk op de intensive care zal belanden. Na zes dagen is de voorspelling 93 procent betrouwbaar, aldus het Radboudumc.
Nieuwe technieken
“Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn”, legt het ziekenhuis uit. “Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij Covid-19-patiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte.”
Breed beschikbaar en goedkoop
Bloedbeeldbepalingen zijn standaardonderzoeken in ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen breed beschikbaar, maar ook nog goedkoop. De informatie die ze geven kunnen voor de coronazorg goed van pas komen.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift eLife. (ANP)
Frank Conijn
Het artikel is hier gepubliceerd: https://elifesciences.org/articles/63195. Maar wat ik jammer vind is dat de onderzoekers niet meteen ook de hoeveelheid virusdeeltjes hebben geteld. Want de hamvraag is natuurlijk: komt de grotere hoeveelheid geactiveerde immuuncellen door een overreactie van het afweersysteem, of is het een normale (alhoewel mogelijk late) reactie van het afweersysteem op een sterkere virusvermenigvuldiging?
Dat bepaalt de therapie: primair de afweer onderdrukken of primair de virusvermenigvuldiging remmen (als dat mogelijk is).