Vakbonden FNV en CNV roepen de Brabantse gemeenten in een petitie op om een eerlijke prijs te betalen voor zorg. De bonden reageren hiermee op het recente faillissement van de aanbieders van huishoudhulp Thebe en Pantein-Vivent.
Beide organisaties kwamen naar eigen zeggen in de knel doordat de gemeenten weigerden een kostendekkende vergoeding te betalen voor huishoudelijke hulp. “De uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ is kennelijk nog niet ingedaald bij de meeste gemeenten”, zegt Jacob Riepe, bestuurder bij CNV Zorg & Welzijn. “De bedragen die nu per uur betaald worden zijn echt te laag, die zitten onder de kostprijs. Geen enkele organisatie kan het zich eigenlijk veroorloven om een handtekening onder het contract te zetten.”
Verlies nemen
Dat er toch contracten ondertekend worden komt volgens Riepe door de komst van commerciële aanbieders. “Die kunnen een periode van verlies wel nemen”, analyseert Riepe. “Ons vermoeden is dat er straks nog maar twee of drie grote aanbieders zullen zijn, waardoor de prijzen straks sterk zullen stijgen. Per saldo schieten we er dus niets mee op.”
Ook is CNV Zorg & Welzijn van mening dat er een link moet blijven tussen de reguliere thuiszorg en de huishoudelijke zorg. “De medewerkers van de huishoudelijke zorg komen het meest bij de cliënten thuis en kunnen constateren als er iets niet goed gaat met de cliënt. Zij zijn hier ook voor opgeleid. Als er iets aan de hand is met een cliënt, kunnen zij dit meteen doorgeven aan de collega’s van de thuiszorg. Als die verbinding wegvalt komt dat zeker niet ten goede aan de kwaliteit van de zorgt”, aldus Riepe.
Gemeentetaak
De petities worden overhandigd aan onder meer de gemeenten Den Bosch, Boxtel, Oss en Cuijk. De petitie komt één dag voor de deadline die zorgaanbieder ZuidZorg heeft gesteld voor de overname van Pantein-Vivent. Naar aanleiding van de kwestie voert de gemeenteraad van Veghel op 19 januari op verzoek van de SP een spoeddebat. Als het aan de SP-ers ligt, organiseert de gemeente straks zelf de huishoudelijke hulp. Volgens de SP bespaart dit overheadkosten, kan de gemeente “bizarre topinkomens” voor zijn, terwijl huishoudelijke hulp aan iedereen die dit nodig heeft, kan worden aangeboden tegen een fatsoenlijk loon.