“Boosten met het Janssen-vaccin lijkt in eerste instantie tot een lagere toename in antistoffen te leiden dan boosten met een mRNA-vaccin”, aldus de raad. “Onduidelijk is nog wat het effect van de booster is op het niveau van de antistoffen na enkele maanden.” Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde eerder dat het vaccin van Janssen ingezet kan worden als booster. Het ministerie vroeg daarop advies aan de Gezondheidsraad.
Bijwerkingen Janssen
Bovendien geeft het Janssen-vaccin een risico op een zeldzame maar ernstige bijwerking, voegt de raad toe. Het gaat om trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dit komt vaker bij jongere mensen voor. Hoe groot het risico op deze bijwerking is na een boosterprik met Janssen is nog niet bekend. De Gezondheidsraad benadrukt dat het vaccin van Janssen als booster voldoende veilig is bevonden.
Voordelen van Janssen
Het kan dat er andere redenen zijn om Janssen toch in te zetten als boostervaccin, zegt de raad tot slot. Bijvoorbeeld vanwege voordelen omtrent transport of bewaarmogelijkheden. En ook kunnen er mensen zijn die geen boosterprik met een mRNA-vaccin willen. “De keuze om in dergelijke gevallen het vaccin van Janssen als booster aan te bieden moet afgewogen worden tegen de onzekerheid rond de mate van bescherming die dat biedt”, zo vindt de raad.
Huisartsen prikken vaccinatie voorraad op
De GGD heeft 36.000 vaccins geleverd aan de huisartsen en “vanwege de beperkte houdbaarheid van de vaccins hebben waarschijnlijk ook ongeveer zoveel patiënten hun boosterprik van de huisarts ontvangen”, vertelt een woordvoerder van de LHV.
Niet-mobiele patiënten
Huisartsen zijn gevraagd om de niet-mobiele patiënten uit hun patiëntenbestand te prikken. Naar schatting zijn er ongeveer 35.000 niet-mobiele mensen die zo hun boosterprik aangeboden moesten krijgen. “Het is niet zeker of nu ook alle niet-mobiele patiënten zijn geprikt, ook al hebben 36.000 mensen hun boostervaccin ontvangen”, zegt de LHV-woordvoerder. Zo zijn huisartsen ook gevraagd om mensen te prikken die in kleinschalige woonvoorzieningen wonen of mensen in een verzorgingstehuis die nog onder de huisarts vallen. Dat zijn naar schatting zo’n 110.000 mensen. Daarnaast zijn er huisartsen die hun hele patiëntenbestand hebben opgeroepen voor de boosterprik.
Druk
De vereniging weet niet of het doel om alle 60-plussers voor het nieuwe jaar te prikken ook gehaald wordt. “Het is ontzettend druk bij de huisartsen, niet iedereen heeft tijd om de niet-mobiele ouderen te prikken. De GGD zegt zich te focussen op de grote priklocaties en komt pas in januari toe aan deze groep mensen.” De LHV heeft dus naar eigen zeggen geen volledig inzicht in bereik en effectiviteit van de boostercampagne door huisartsen.
Versnelling
Wel benadrukt ze dat er in elk geval een versnelling plaatsvindt doordat huisartsen helpen met het prikken. “Het is een relatief kleine groep die nu geprikt wordt door de huisarts, maar het is een hele belangrijke. Het gaat om kwetsbare mensen.”
2,5 miljoen
Tot dusver zijn er ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet, laat demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.
In totaal zijn er ruim 1,8 miljoen boosters gezet door de GGD en hebben ongeveer 130.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Ook zijn er ruim een half miljoen vaccins gezet door andere uitvoerders, zoals ziekenhuizen. Afgelopen week zijn er ruim 900.000 boosters gezet. De week daarvoor waren dat er ongeveer 780.000.
1 februari
Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben. De Jonge zei eerder deze week bij een bezoek aan de GGD te verwachten dat dit doel wordt gehaald. “De GGD heeft ons nog nooit teleurgesteld.” De Nederlandse boostercampagne kwam in vergelijking met de rest van Europa laat op gang. In onder meer Denemarken, Duitsland, Ierland en Frankrijk heeft al ongeveer een derde van de hele bevolking een boosterprik gehad.
Duitse prikmarathon
In de Duitse stad Duisburg houden een arts en zijn medisch team, niet ver van Venlo, met de kerstdagen een prikmarathon. Bij elkaar wordt er 81 uur lang geprikt tegen corona. De actie die vrijdag begon en maandag om 18.00 uur eindigt, trekt ook Nederlanders.
De marathon is georganiseerd door de arts Ahmad-Mujtaba Mostakiem. Met een 15-koppig team prikt hij deze dagen de klok rond vanuit een hotel, dat recht tegenover de officiële vaccinatielocatie van Duisburg staat. Die is echter gesloten. Zijn provisorische praktijk in een hotelruimte is deze dagen de enige plek in Duisburg waar mensen zich kunnen laten prikken.(ANP)