Nederland telt zo’n 1,1 miljoen mensen met een lvb. “Ons zorgsysteem is steeds meer ingericht op de korte klap”, schrijft Van der Ham.
Levenslange zorg
Bij mensen met een lvb werkt die methode niet. “Beter zou het zijn als de zorg zich veel meer richt op de levensloop van deze mensen, in plaats van dat we blijven proberen ze in een afgemeten systeem te duwen.” Het zou hen en de samenleving helpen als er erkenning komt dat deze groep hun beperking levenslang meedraagt, aldus Van der Ham. “En als er altijd ‘waakvlamzorg’ beschikbaar blijft, die onmiddellijk kan opflakkeren als dat opeens nodig is.”
Hierin ligt een duidelijke rol voor de politiek stelt de VGN-voorzitter. “De organisatie en financiering van zorg moeten aansluiten op de levensloop van mensen met dit type beperking, en niet andersom.” Instanties moeten zich daarnaast niet meer terugtrekken op het eigen terrein, maar de koppen bij elkaar steken. Het Rijk, de zorg, verzekeraars, maar ook gemeenten, justitie, politie, werkgevers, woningcorporaties en onderwijs moeten het systeem open durven breken. “Laat alle politieke partijen bij de komende verkiezingen daarom nu eens echt aandacht besteden aan deze kwetsbare groep medeburgers”, besluit Van der Ham in het NRC.