Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom hebben een gezamenlijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in gebruik genomen. Artsen en verpleegkundigen hebben nu toegang tot informatie over patiënten in beide ziekenhuizen.
Het gezamenlijke gebruik van één systeem met patiëntgegevens is een uniek in Nederland, aldus de twee ziekenhuizen. De keuze voor een volledig geïntegreerd zorginformatiesysteem sluit aan bij de ambitie om als regionale ziekenhuizen blijvend kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg te leveren.
De zorgverlening is dankzij een gezamenlijk EPD veiliger en efficiënter. Onleesbare handschriften in papieren dossiers met bijbehorende lees- en schrijffouten behoren tot het verleden. Voor de patiënt betekent een centraal dossier minder vaak dezelfde vragen beantwoorden. Ook gaat het invullen van formulieren digitaal sneller dan het bijhouden van papieren dossiers.
Privacy
De ziekenhuizen benadrukken dat de privacy van de patiënten bij het ontwikkelen van een gezamenlijk EPD steeds voorop heeft gestaan. Zo hebben alleen artsen en daartoe bevoegde zorgverleners toegang tot het systeem. Het HiX-systeem van de Nederlandse leverancier Chipsoft draait uitsluitend op de eigen servers van de ziekenhuizen en is niet te benaderen via het internet.
Ook andere ziekenhuizen verkennen de mogelijkheden van een gedeeld EPD. Half oktober kondigden het AMC en VUmc aan om als eerste academische ziekenhuizen in Nederland met één identiek ingericht EPD te gaan werken. Het nieuwe EPD is een belangrijke voorwaarde voor nauwere inhoudelijke samenwerking van beide universitair medische centra.