De ambulancezorg worstelt met een wildgroei van particuliere ambulancediensten die niet over de juiste papieren beschikken. Dit meldt EenVandaag naar aanleiding van berichtgeving van AT5.
Volgens sommige insiders komt het dagelijks ettelijke malen voor dat niet-gediplomeerde ambulancemedewerkers de eerste hulp verlenen bij ongelukken of calamiteiten. De Academie voor Ambulancezorg is dan ook zeer bezorgd over de opkomst van particuliere ambulancediensten. Volgens de Academie, de enige opleiding waar je een officieel ambulancediploma kan behalen, kan in de praktijk iedereen zonder de benodigde diploma’s een ambulancebedrijf beginnen.
“We zien dat er de laatste tijd veel van dit soort bedrijven worden gestart“, stelt manager van de Academie voor Ambulancezorg Ron Brendel tegenover AT5. “Daar maken we ons zorgen over. Mensen gaan ervan uit dat als er een gele auto met ambulancestrepen voor komt rijden dat daar dan mensen in zitten die hoogwaardige acute zorg kunnen leveren.”
Aanleiding voor de berichtgeving is het laakbare optreden van een particuliere ambulancedienst bij een recent rally-ongeluk in Amsterdam. Bij het ongeluk vielen twee doden. Eén van de zwaargewonde slachtoffers werd door de would be-ambulancemedewerker in strijd met alle richtlijnen en protocollen voor dergelijke situaties ruw verplaatst.
Keurmerk
Volgens Brendel gaan organisatoren van evenementen, die dergelijke particuliere diensten inhuren, er vaak vanuit dat deze bedrijven gebruik maken van gediplomeerd personeel. Maar hier wordt helemaal geen toezicht op gehouden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert dit soort bedrijven pas na eventuele klachten. Bonafide bedrijven in de ambulancezorg pleiten nu voor de invoering van een verplicht keurmerk, waarin onder meer de opleidingsvereisten voor het personeel zijn vastgelegd.