Minister Bruno Bruins van Medische Zorg gaat de Tweede Kamer nog voor de zomer de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) sturen om een experiment met taakherschikking in de mondzorg mogelijk te maken. Dat heeft hij de branchevereniging van tandartsen KNMT per brief laten weten.
In zijn brief stelt Bruins dat brancheorganisaties in de mondzorg tot uiterlijk 20 april de tijd hadden om met een alternatief te komen voor het experiment. Volgens de KNMT is het echter niet gelukt met de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en de NVM-mondhygiënisten in gesprek te gaan om tot een compromis te komen. De KNMT is verbaasd dat de minister niet wacht op de uitkomsten van het onderzoek naar de benodigde capaciteit in de mondzorg, dat momenteel wordt uitgevoerd.
Proef
Als het aan Bruins ligt mogen mondhygiënisten die een nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, vanaf 2020 bij wijze van proef op eigen gezag boren, verdoven en foto’s maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk. Door het experiment kunnen tandartsen zich richten op de moeilijkere behandelingen. Als de proef goed uitpakt, maakt Bruins de nieuwe bevoegdheid voor de mondhygiënist mogelijk definitief.
Eerder noemde KNMT-voorzitter Wolter Brand het plan van Bruins “buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt”. Volgens de brancheorganisatie komt door de beoogde taakherschikking de patiëntveiligheid en de doelmatigheid van de mondzorg in gevaar. De KNMT pleit voor aanpassing van het experiment. Namelijk door de zelfstandige bevoegdheid van de mondhygiënist uitsluitend mogelijk te maken voor het toepassen van anesthesie en het maken van röntgenfoto’s.
Verzet
Ook de ANT is tegen en liet weten zich met alle mogelijke middelen te verzetten tegen taakherschikking. “VWS sluit de ogen voor de echte problemen in de mondzorg: het door henzelf gecreëerde tekort aan tandartsen. Resultaat is een experiment waar geen patiënt in Nederland op zit te wachten: de borende mondhygiënist, die hiervoor niet is opgeleid”, aldus ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes.
De ANT heeft onlangs Zorgverzekeraars Nederlands (ZN) per brief gevraagd een standpunt in te nemen over de kwestie. ZN liet hierop weten principieel niet tegen enige vorm van taakherschikking te zijn, maar patiëntveiligheid en betaalbaarheid belangrijke aandachtspunten te vinden. “Voor beide aandachtspunten is een intensieve samenwerking tussen mondhygiënisten en tandartsen cruciaal. Bij voorkeur onder één dak, zodat patiënten snel en adequaat geholpen worden.”