Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) betreurt dat vandaag “alsnog en onverhoopt” het faillissement over TSN is uitgesproken. Het faillissement van TSN onderstreept volgens BTN tegelijk “het faillissement van het beleid van staatssecretaris Van Rijn”.
Het faillissement kenmerkt de tragische periode waarin de thuiszorg verkeert, aldus BTN. Het betekent veel onzekerheid bij kwetsbare burgers die zorg en huishoudelijke hulp nodig hebben en dreigt wederom binnen de sector tot veel banenverlies te leiden. De brancheorganisatie laat weten alle betrokkenen bij het faillissement van TSN “veel sterkte in deze onzekere en onwenselijke situatie” toe te wensen.
BTN constateert dat tijdens de surseance van TSN, “een periode waarin nog een oplossing voor TSN cliënten en medewerkers TSN gevonden had kunnen worden”, de overheid en onder meer PvdA-fractievoorzitter Samsom er belang aan hechten om TSN niet te redden. Daarmee had de overheid werkgelegenheid en zorg veilig kunnen stellen. Maar, stelt BTN, in plaats daarvan koos de overheid ervoor om “een bevriende partij met voorkeur te behandelen en in de positie te brengen om alleen een deel van TSN over te nemen”. BTN doelt op Buurtzorg Nederland, dat in het meest gunstige scenario verwacht vierduizend medewerkers van TSN te kunnen ‘overnemen’.
‘Staatssteun’
Het steekt BTN dat Buurtzorg alleen het deel wil overnemen met gemeenten waar TSN “geen of minder problemen” had qua tarief. “Daar waar het tarief – ook niet met extra staatssteun – te slecht was, werden cliënten en medewerkers TSN sowieso niet gezien.” BTN spreekt partijen aan op het behouden van een eerlijk speelveld. “Om die reden zal BTN doorgaan met haar inzet om met alle beschikbare middelen duidelijkheid te krijgen over de juiste hantering van de spelregels rondom aanbesteding en de vraag of het toekennen van extra middelen om een voorkeurspartij in positie te brengen, wel past bij de beginselen van toelaatbare staatssteun.”