Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen zich financieel behoorlijk in de vingers snijden als ze de btw-praktijk op het gebied van uitwisseling van personeel en diensten niet onder de loep nemen. Dit kan enkele tienduizenden euro’s aan naheffing door de Belastingdienst kosten per uitgewisselde medewerker. Dat stelt btw-expert Teunis van den Berg, partner bij Meeuwsen Ten Hoopen Belastingadviseurs donderdag op het congres van HEAD, de vereniging van en voor financials in de zorg.
De Belastingdienst heeft per 2013 haar zienswijze op het btw-regime voor gezondheidskundige zorg aangescherpt. Hierdoor geldt de vrijstelling van btw niet meer voor veel diensten op het gebied van het verlenen van gezondheidskundige hulp. Hiervoor in de plaats stelt de Belastingdienst nu dat er sprake is van concurrentieverstorende uitleen van personeel. Daarover dient 21 procent btw betaald te worden. Dit standpunt volgt uit een recente brief van de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer.
Risico’s
Het is belangrijk dat zorginstellingen en dienstverleners zich bewust zijn van de btw-risico’s, benadrukt Van den Berg. De Belastingdienst controleert hierop en dat gaat tot vijf jaar terug. Wanneer een gemiddeld ziekenhuis niets geregeld heeft op dit gebied, kan een naheffing straks zo enkele tonnen kosten. “Er zijn vaak diverse oplossingen denkbaar om toch vrijgesteld te worden van btw-plicht. Dat is maatwerk”, zegt Van den Berg.
ZZP’ers
Niet alleen zorginstellingen kampen met moeilijkheden door het aangescherpte btw-regime. Zzp’ers in de zorg beklagen zich er ook over. Opdrachtgevers als ziekenhuizen en andere zorginstellingen willen de verhoging niet betalen. Hierdoor worden contracten niet verlengd en komen de zelfstandigen zonder opdrachten te zitten.