Ook op het budget voor het scheiden van wonen en zorg voor ouderen wordt gekort. Daar wordt volgend jaar ruim 43 miljoen euro minder voor uitgetrokken dan dit jaar. In het coalitieakkoord was juist afgesproken hier de komende jaren honderden miljoenen in te investeren. Daarin stond dat het in 2023 zou gaan om een investering van 160 miljoen euro, voor het geleidelijk scheiden van wonen en zorg voor ouderen. Daarmee wordt langer thuis wonen gestimuleerd.
Voor de gek gehouden
“Dit is dramatisch”, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Het kabinet kort op de belangrijke budgetten die dat mogelijk maken, zoals de wijkverpleging, zegt het Kamerlid. Ze vindt dat iedereen “voor de gek wordt gehouden”. Het kabinet, en de koning in de troonrede, zegt dat het de eerstelijnszorg van wijkverpleging en huisartsen versterkt, zodat meer mensen dicht bij huis kunnen worden geholpen. De begroting laat een heel ander beeld zien, concludeert het GroenLinks-Kamerlid.
Het kabinet maakt volgens haar “mooie sier” door te zeggen dat de wijkverpleging er in 2023 een half miljard euro bij krijgt. Dat is echter ten opzichte van het budget dat dit jaar daadwerkelijk wordt uitgegeven: 3,1 miljard euro. Dat is 1 miljard euro minder dan er op de VWS-begroting van 2022 voor was vrijgemaakt. Dat betekent dat 1 miljard euro niet is uitgegeven. (ANP)
pmmbakens@gmail.com
en daarom is het zo jammer en niet slim dat de wijkverpleging, bij monde van haar vertegenwoordiger de beroepsorganisatie, heeft ingestemd met het IZA, in plaats van samen op te trekken met collega-kerndiscipline in de eerste lijn, de huisartsen