Dat zegt Buurman in De Telegraaf. Het budget voor opleidingsmogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden is niet alleen voor personeel in het ziekenhuis, maar ook voor personeel in het verpleeghuis, de wijk, de ggz en de gehandicaptenzorg.
Fors meer
Het budget moet volgens Buurman ‘fors meer’ zijn dan de 165 miljoen euro voor opleiden in ziekenhuizen die nu veilig is gesteld. Minister Fleur Agema van VWS streept de bezuiniging op het scholingsbudget voor zorgprofessionals van 165 miljoen euro weg tegen het overschot op de uitgaven van het ministerie voor de wijkverpleging.
Andere manier
De opleidingsmogelijkheden zullen volgens Buurman vooral verpleegkundigen in de wijk nodig hebben die een andere manier van werken moeten aanleren, waarbij ze de buurt betrekken en moeten werken met technologieën.
Buurman: “Die nieuwe vaardigheden moet je je wel eigen kunnen maken. Dat is niet alleen iets van de werkgevers, maar ook van de minister van Volksgezondheid. Die moet daar geld voor vrijmaken.”
Zo lang ik weet is de afstemming qua bekostiging van onderwijs en nascholing tussen O&W en VWS:
Basisberoepsonderwijs ( generalistisch ) valt onder O&W en bijscholing ( actualisatie basis ), nascholing ( functiegericht ) en voortgezette bevoegdheid/bekwaamheid ( erkende specialisatie ) valt onder VWS.
Het lijkt erop dat er nu alleen “sommetjes” een rol spelen en ook alleen gericht op de korte termijn ( operationele fase en jaarbegroting ).
Vreemd om dit nu te moeten constateren bij de instantie die juist voorbeeldig en tactisch ( middellange termijn ) behoort te zijn!
Voor VenVn reden om “pas op de plaats” te maken bij het uitwerken van “vergezichten” ( IZA enz.). Vertrouwen in passende toekomstige bekostiging ontbreekt immers.
Jammer dat Eerste Kamer deze “beleids”-lijn niet wist vast te houden. Misschien volgend jaar wel?