Zorgverzekeraar VGZ en BuurtzorgT gaan samen de wachtlijsten in de ggz aanpakken. Dit laten zij weten naar aanleiding van de uitzending van tv-programma Radar maandagavond over deze wachtlijsten. BuurtzorgT is de ggz-tak van de ggz-tak van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland.
VGZ en BuurtzorgT hebben besloten om direct te starten met extra teams in Rotterdam. De stad heeft namelijk de langste wachtlijsten in de ggz van Nederland, soms tot wel 32 weken. Dit is te wijten aan het tekort aan ggz-behandelaren. Recent is een nieuw team in het stadsdeel Feijenoord gestart en het nieuwe team in stadsdeel Charlois gaat binnenkort aan de slag.
VGZ-bestuurder Ab Klink: “Door het opbouwen van een stevig sociaal netwerk zorgt BuurtzorgT ervoor dat na het zorgtraject de cliënt stevig genoeg in zijn of haar schoenen staat om mogelijke terugval op te vangen. Daarmee wordt de zorg effectiever, is het beter voor cliënten én door deze gezamenlijk inzet worden ze sneller geholpen.”
Unieke positie
VGZ en BuurtzorgT kunnen samen de wachtlijsten aanpakken omdat de zorgorganisatie “een unieke positie” heeft, zo schrijven zij in een persbericht. Waar in de rest van het land een groot tekort aan behandelaren is, krijgt BuurtzorgT juist meer sollicitatiebrieven van psychiaters dan dat er vacatures zijn. Nico Moleman, bestuurder bij BuurtzorgT: “Veel psychiaters voelen zich elders beknot en kiezen voor BuurtzorgT omdat ze daar hun professionele autonomie hervinden”.
Daarnaast is BuurtzorgT anders georganiseerd dan reguliere aanbieders. De organisatie zorgt naar eigen zeggen dat haar medewerkers niet alleen kijken naar de diagnose van de cliënt, maar zorg dragen voor de totale cliënt in combinatie met zijn leefomgeving. Volgens BuurtzorgT is er “weinig bureaucratie én een hoge mate van cliënttevredenheid”.