Het Zwolse bedrijf Livv heeft een app ontwikkeld waarmee mensen zonder medische verwijzing hartfilmpjes door een medisch specialist kunnen laten beoordelen. Voor de beoordeling van de filmpjes werkt het bedrijf samen met cardiologen van de Isala klinieken in Zwolle.
Dat meldt De Stentor.
Gebruikers betalen 24,90 euro per maand voor de dienst. Zij kunnen via een speciaal meetapparaatje thuis zelf een hartfilmpje maken. Vervolgens worden de metingen op verzoek van de gebruiker via de app doorgestuurd naar een medisch callcenter. Het callcenter wordt 24 uur per dag bemand door verplegend personeel en cardiologen van het Isala. Zij verrichten dit werk naast hun normale diensten in het ziekenhuis.
Momentopname
Voordeel van het systeem is volgens Livv-directeur Mirjam Boonstra dat mensen op elk gewenst moment een hartfilmpje kunnen laten maken en beoordelen. “Het is een geruststelling, geen garantie. Het is immers niet meer dan een momentopname. Maar ze weten wel dat wanneer een cardioloog naar de ECG heeft gekeken of ze actie moeten ondernemen; 112 bellen of direct naar het ziekenhuis gaan.”
Livv wil de dienst binnenkort uitbreiden met controle van het gewicht, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel. Volgens Boonstra kan de app een rol spelen bij het voorkomen van ziekten. “Door tijdig hartritmestoornissen te signaleren en aan te pakken kunnen eventuele ernstige aandoeningen zoals tia’s en herseninfarcten voorkomen worden. En dat leidt dan ook weer tot een verlaging van de kosten van de zorg.”
Overdiagnostiek
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie reageert in De Stentor terughoudend op het Zwolse initiatief. “Het doen van onderzoek zonder dat er voorafgaand een medicus naar heeft gekeken brengt het risico met zich mee van overdiagnostiek en overbehandeling, waarbij het de vraag is of de patiënt daar beter mee af is.”
Ook heeft de beroepsorganisatie vragen over de betrouwbaarheid van de techniek: “Hoe betrouwbaar is de apparatuur in het detecteren van afwijkende data, hoe borg je dat de gedetecteerde data behoren bij een bepaald persoon? De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) stelt hieraan specifieke eisen.”