De clowns zijn wel verkleed, maar zo min mogelijk. Het is een relatief nieuw fenomeen in Nederland: CareClowns, clowns voor demente bejaarden. Deze clowns, een initiatief van CliniClowns voor ernstig zieke kinderen, bezoeken verzorgingshuizen om daar de bewoners een beetje op te vrolijken.
“Demente, kwetsbare ouderen zakken snel weg in een isolement als ze weinig aandacht krijgen. Ze vereenzamen omdat er bijvoorbeeld weinig bezoek langskomt en de medewerkers van de instelling weinig tijd hebben”, aldus een woordvoerster van CareClowns. Dementie gaat regelmatig gepaard met veel angst. “Dat zorgt er voor dat mensen agressief kunnen reageren of zich juist afsluiten.”
Verzorgingshuizen
De clowns gaan gemiddeld eens in de twee weken een uur tot anderhalf uur naar de verzorgingshuizen. “Ze zingen, maken muziek, dansen en proberen contact te maken met de bewoners. Ze pakken bijvoorbeeld hun hand vast, kijken ze in de ogen en lachen veel.” De respons is goed, zegt de woordvoerster. “Soms zingen de bewoners nog dagenlang de liedjes”, zegt de woordvoerster. Hoewel het nog niet is onderzocht, vermoedt ze dat de bezoeken op lange termijn ook een positief effect hebben. “Natuurlijk zijn er mensen die niets moeten weten van de clowns. Of ineens genoeg van ze hebben. Maar het merendeel is positief.”
CareClowns
In Nederland zijn twaalf speciaal daarvoor opgeleide CareClowns. Zij zijn vroeger bijvoorbeeld CliniClown of ‘gewone’ clown geweest. “In Nederland worden ongeveer 40 verzorgingshuizen bezocht. “Dit jaar hebben de clowns ruim 300 speelbeurten gehad. Volgend jaar willen we dat verdubbelen, tenminste dat is ons streven.” Het aantal clowns is al van acht begin dit jaar naar twaalf nu gegaan. “De organisatie groeit en daar zijn we heel blij mee. Maar omdat we volledig afhankelijk zijn van giften, zonder subsidie, blijft het lastig voor ons.” (ANP)