Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven stuurt vier dermatologen definitief de laan uit. De zogenoemde toelatingsovereenkomst met de voltallige maatschap is donderdag opgezegd.
De vier huidartsen hebben de integriteitsregels van het ziekenhuis overtreden door zonder toestemming een praktijk cosmetische chirurgie te beginnen. De dermatologen lieten patiënten (contant) betalen voor verzekerde zorg, zegt het ziekenhuis.
Verklaring
In een verklaring donderdag beschuldigt voorzitter Piet Batenburg van de raad van bestuur de dermatologen bovendien van machtsmisbruik. Alle (kritische) vragen van ziekenhuismedewerkers over de twijfelachtige opzet van de polikliniek werden beantwoord met het argument dat zij toestemming hadden. Batenburg: “Gezien de traditionele gezagsverhoudingen binnen een ziekenhuis vind ik het heel goed begrijpelijk dat de medewerkers opdrachten van de specialisten zonder meer uitvoerden. Zij vertrouwden de dermatologen. De dermatologen hebben hier duidelijk een grens van integriteit overschreden.”
De maatschap treft diverse juridische stappen tegen de beslissing van het ziekenhuis.
De dermatologen hebben eerder afgezegd voor de geplande hoorzitting die hen de mogelijkheid bood om beschuldigingen over de opzet van een illegale praktijk te weerleggen.
Gang van zaken
Dermatologen van het Catharina ziekenhuis stelden een week eerder de eigen bestuursvoorzitter Piet Batenburg persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van hun ontslag. Volgens advocaat Henk Stollenwerck heeft Batenburg onrechtmatig gehandeld en zich mogelijk zelfs schuldig gemaakt aan laster door de dermatologen zonder wederhoor publiekelijk als ‘niet integer’ te kwalificeren.
Maandag 5 november kwam het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven met een persbericht naar buiten waarin het ziekenhuis meldt afscheid te willen nemen van de voltallige maatschap dermatologie. Als reden voert het ziekenhuis aan dat de vier dermatologen zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische dermatologie zouden zijn begonnen binnen het ziekenhuis. Patiënten konden contant betalen, ze betaalden voor verzekerde zorg en terwijl de indruk werd gewekt dat het geld naar het ziekenhuis ging kwam het geld bij de maatschap terecht, zo stelde het ziekenhuis. Daarmee zouden de dermatologen niet integer hebben gehandeld. (ANP/Skipr)