Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft voor de 50.000ste keer een dotterbehandeling uitgevoerd. In het ziekenhuis wordt sinds september 1980 gedotterd
De allereerste dotterbehandelingen begin jaren 80 duurden een halve dag. “Er is enorm veel ten positieve veranderd”, aldus cardioloog Jacques Koolen, medisch hoofd van het Catharina Hartcentrum, “nu staat er gemiddeld minder dan een uur voor!” Het grote aantal dotterbehandelingen per jaar vormt de basis voor de goede kwaliteit van zorg. “Wetenschappelijk is aangetoond dat een centrum betere resultaten boekt wanneer zij een dotterbehandeling vaker uitvoeren,” aldus Koolen.
Behandeling
Bij een dotterbehandeling of Percutane Coronaire Interventie (PCI) wordt via de lies of arm een catheter (dun hol slangetje) naar de plaats van de vernauwing rond het hart gebracht. Via die catheter wordt een ballonnetje opgevoerd, die op de plaats van de vernauwing opgeblazen wordt. De vernauwing wordt door het ballonnetje weggedrukt waardoor het bloed weer normaal kan stromen. Om te voorkomen dat de vernauwing terugkomt, kan de cardioloog ervoor kiezen een stent te plaatsen in het bloedvat. Dit is een metalen cilindertje van gaas. Op deze wijze blijft het bloedvat van binnen open.
Meetbaar Beter
Het Catharina Ziekenhuis voert per dag 8 tot 10 dotterbehandelingen uit. Op jaarbasis zijn dat meer dan 3000 verrichtingen. Daarmee is het Catharina Hartcentrum veruit het grootste centrum van Nederland. Onlangs heeft het Catharina Hartcentrum, in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis, in het project Meetbaar Beter als eerste in Nederland inzicht gegeven in de resultaten van dotterbehandelingen.