Van den Berg wil dat de verschillende programma’s voor patiëntengegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn met zogenoemde API’s, zoals die bestaan voor veel software en online diensten. Ook wil ze een vergunningsplicht voor bedrijven die zich met zorgsoftware bezighouden, zodat daar extra eisen aan gesteld kunnen worden.
Slecht werk
Van den Berg vindt ook dat de wet moet voorkomen dat softwareproducenten hun producten steeds speciaal toespitsen op zorgorganisaties, zodat die veel moeilijker kunnen overstappen naar een andere leverancier. Dat is vooral omdat het bedrijf dat nu de belangrijkste leverancier van Nederland is, Chipsoft, volgens haar slecht werk levert.
“Ik vermijd in beginsel publiekelijk op een negatieve manier te spreken over bedrijven en organisaties, maar ik heb in 2019 al een uitzondering gemaakt voor Chipsoft”, aldus Van den Berg. Ze wees erop dat de eigenaren van het bedrijf met een vermogen van meer dan 700 miljoen euro in de rijkenlijst Quote 500 staan: “Verworven met publiek geld” en “in dit geval ook nog een ontoereikend product.”
In publieke handen
Ze stelt voor dat er nieuwe software ontwikkeld wordt die in handen komt van een bedrijf van de overheid, net zoals bijvoorbeeld ProRail in publieke handen is. Dat kost volgens Van den Berg zo’n 500 miljoen euro, kosten die terugverdiend zullen worden doordat ziekenhuizen niet meer allemaal zelfstandig nodeloos dure software hoeven aan te schaffen.