Het loont om één zorgverlener per gezin aan te stellen die de zorg van alle betrokken professionals coördineert en het kind en gezin begeleidt naar een gezonde leefstijl. Het ‘1 gezin, 1 plan’-principe helpt kinderen met (morbide) obesitas en zorgt voor een betere samenwerking tussen professionals.
Dat blijkt uit het driejarige project van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en de Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Amsterdam. Momenteel onderzoekt Zorginstituut Nederland of deze centrale zorgverlener in de toekomst voor alle kinderen met (morbide) obesitas beschikbaar komt.
Eén aanspreekpunt
In de afgelopen drie jaar zijn 120 jeugdverpleegkundigen als centrale zorgverleners ingezet bij meer dan 2.000 kinderen en hun ouders thuis. De gezinnen hebben baat bij één aanspreekpunt omdat obesitas een complex probleem is. Het project wordt nu met twee jaar verlengd zodat onlangs gestarte gezinnen het traject kunnen afmaken, en er nieuwe gezinnen kunnen instromen.
Eigen regie
Twee op de drie kinderen geven aan zich beter te voelen na hun traject met de centrale zorgverlener. Ook ervaren ouders en kinderen dat ze met respect behandeld worden en een groot gevoel van eigen regie hebben.
Structurele bekostiging
Ook op landelijk niveau is er veel belangstelling voor de resultaten van het project. Het Zorginstituut Nederland onderzoekt momenteel hoe de rol van de centrale zorgverlener structureel bekostigd kan worden.